dilluns, 5 de setembre de 2005

Terra de ningú

Fa un temps va aparéixer als còmics de Batman (ara està tornant a eixir a Espanya en un col·leccionable de Planeta) una saga anomenada No man's land ("Tierra de nadie") on, després d'un terratrèmol, Gotham City quedava incomunicada i les autoritats decidien cercar-la i abandonar-la a la seua sort, una ciutat sense llei, cosa que li donà a Batman i als seus spin offs més feina de la normal, clar.
I direu, a sant de què ve açò? Doncs perquè, una vegada més, la realitat acaba superant a la ficció, soles s'ha de veure el que ha passat a New Orleans després de la visita de l'huracà "Katrina". Sense Batman per a traure les castanyes, això sí.
Des de la catàstrofe la ciutat s'ha convertit en un caos, on no es pot garantir la seguretat d'aquell que isca al carrer (suposant que encara tinga un lloc on refugiar-se) perquè està infestada de saquejadors i bandes armades: la policia es va veure sobrepassada, amb més de 200 renúncies d'agents i es comenta que fins i tot amb dos suicidis; els equips de rescat devien suspendre més d'una vegada les operacions perquè eren atacats, mentre 300.000 persones esperaven ser evacuades; a la televisió hi han imatges d'avisos a la porta d'alguna casa que venen a dir que "es dispararà contra tot aquell que traspasse l'entrada"; fins a 30.000 efectius de la Guàrdia Nacional han sigut desplaçats allí fins i tot amb vehicles blindats... i tot açò en la primera potència mundial.
Ara bé, es podrieu imaginar una situació similar en un país europeu? No crec que siga falsa hipocresia si dic que no, al menys pel fet de què ací no hi ha tan fàcil accés a les armes de foc (i no és pla d'agafar el meu trabuc fester). Tampoc es pot posar d'excusa la magnitud de l'huracà, perquè es suposa que allí estan acostumats a fenòmens d'aquest tipus i estan mínimament preparats. Per descomptat que ací s'hauria tirat la culpa al govern de torn, i s'exigiria una millor actuació i tot això, però no crec que s'arribara a tal estat d'anarquia.
El problema és més de fons. Els EUA tenen el major i millor exèrcit del món i tota l'economia gira al voltant d'ells, però al mateix temps el seu teixit social està molt deteriorat, la minoria rica és cada vegada més rica i la majoria pobra és cada vegada més pobra, mentre que les ajudes socials o els serveis públics veuen com reben menys suport o directament desapareixen. Al mateix temps, les més elementals llibertats a vegades es suprimeixen i als mitjans de comunicació està molt present la censura, tot en nom d'una guerra contra el terror que irònicament han provocat, i que al mateix temps els serveix per ocultar totes les deficiències en nom d'un patriotisme irracional.
En fi, la Història demostra que tot imperi arriba a un final, i aquest dona senyals d'estar trontollejant, esperem que no ens caiga al damunt.