dimecres, 1 de febrer de 2006

Meravellari (XV)

GRATACELS

La meravella de hui és un poc genèrica i relativa. Com que contínuament l'avanç de l'enginyeria permet afrontar majors reptes arquitectònics, no tenia massa sentit posar com a meravella "l'edifici més alt del món", perquè possiblement ( i de fet és així, com veurem) serà efímer. Així, he decidit fer un "top 10" de les estructures més altes que ha pogut fer l'home, però matisant un poc: i és que segur que us sorpreneu si vos dic que la major construcció alcança els 1.430 metres d'alçada, el que passa és que es tracta de la plataforma petrolífera Magnolia, en construcció al golf de Mèxic, i la major part està baix de l'aigua. Per tant, anem a parlar d'edificis en terra, els anomenats gratacels, i tenint soles en compte l'alçada estructural (si no, el més alt és la CN Tower de Toronto, Canadà, que arriba als 553 metres però per la seua gran antena).
Així, en primer lloc tenim el TAIPEI 101, a Taipei (Taiwan). Finalitzat al 2004, alcança els 509 metres i els 101 pisos. Fou dissenyat per la firma autòctona "C. Y. Lee and Partners" i, com a curiositat, a més del rècord de major alçada del món té el de comptar amb els ascensors més ràpids.

La segona i la tercera posició corresponen a les PETRONAS TOWERS 1 i 2, a Kuala Lumpur (Malàssia). Van ser finalitzades al 1998, amb 452 metres i 88 pisos. Dissenyades per César Pelli, són dues torres bessones connectades als pisos 41 i 42 mitjançant un pont.

El quart edifici més alt és la SEARS TOWER de Chicago (EUA), construïda al 1974 amb 442 metres i 108 pisos. Va ser dissenyada per Bruce Graham, de l'estudi SOM (Skidmore, Owins & Merrill). Tot i la seua antiguitat, continua sent el de més pisos del món i el més alt als EUA.

El cinqué en discòrdia és la JIN MAO TOWER, a Shanghai (Xina). Finalitzat al 1998, té 421 metres i 88 pisos. Fou dissenyada per Adrian D. Smith, també de l'estudi SOM. En part està ocupada per un hotel que compta amb les habitacions més grans del món.

Al sisé i seté llocs tenim els únics d'aquesta llista que ja no existeixen: les torres bessones del WORLD TRADE CENTER, a New York City (EUA). Dissenyades pel japonés Minoru Yamasaki, van ser finalitzades al 1973 i arribaren a tindre 417 i 415 metres cadascuna, amb 110 pisos. En realitat formaven part d'un complexe de 7 edificis, dels quals cap va quedar en peu després de l'atac terrorista del 11 de setembre de 2001.

En vuitena posició està el TWO INTERNATIONAL FINANCE CENTER, a Hong Kong (Xina). Obra de César Pelli, es construí al 2003 i alcança els 415 metres i els 88 pisos.


El nové lloc és per al CITIC PLAZA, a Guangzhou (Xina). Fou dissenyat per Ng Chun Man & Dennis Lau, amb una alçada de 391 metres i 80 pisos. Es finalitzà al 1997.
Per últim, el desé gratacels més alt és el SHUNG HING SQUARE, a Shenzhen (Xina). Construït al 1996, és un disseny de "K. Y. Cheung Design Associates", amb 384 metres i 69 pisos.Si es doneu compte, dels dèu són tres dels EUA i set de països asiàtics, i si no comptem al World Trade Center, la proporció és ja de 2 a 8 (s'afegirien l'Empire State Building de New York City i el Central Plaza de Hong Kong). Açò demostra, en part, el canvi de potencials econòmics que està produïnt-se al món, però s'ha de tindre en compte que encara New York, amb 43 edificis de més de 300 metres, manté el títol de "ciutat dels gratacels" (la segueixen Hong Kong, amb 23, i Chicago, amb 19). Per altra banda, aquest "top" prompte quedarà obsolet, i és que estan en marxa projectes fins al 2009 que inclouran a 7 gratacels en aquesta llista. De tots, en destacaré dos:
El BURJ DUBAI, a Dubai (Emirats Àrabs Units), amb un disseny de l'estudi SOM, arribarà al 2008 amb, atenció, 705 metres i 160 pisos! Serà una marca difícil de superar.

I la FREEDOM TOWER, que es situarà al lloc de l'antic World Trade Center amb un disseny de David Childs, també de l'estudi SOM, i que està previst que es puga finalitzar al 2009 amb 541 metres d'alçada i 82 pisos. Pareix ser que la intenció era fer-lo l'edifici més alt del món, però davant del projecte de Dubai van tindre que refer-lo un poc (oficialment per mesures de seguretat) i fixar aquesta alçada, que traduïda en mesures anglo-saxones són 1.776 peus, és a dir... l'any de la Independència dels EUA. Entre això i el nom que volen posar-li, ens donem compte de què aquests nord-americans no canviaran mai.