dimarts, 4 d’abril de 2006

El cartell de Festes del 2006

La cerimònia de destapar el cartell que anuncia les Festes de Moros i Cristians cada 1 d'abril s'ha convertit, amb el temps, amb un esdeveniment que congrega a molta gent, per ser el primer acte fester de l'any, i per tant exigeix un cert compromís per part de l'autor, que s'enfronta, a peu d'obra, a les primeres reaccions davant de la seua creació.
El cartell d'enguany, obra de Carlos Sempere, no m'ha agradat, i crec que comença a ser un assumpte problemàtic (sempre ho ha sigut, de fet). Qualsevol obra d'art mai és apreciada a gust de tots, és clar, però en el cas d'un cartell mai ha de perdre de vista la seua funció, la seua finalitat, que és la d'anunciar alguna cosa, éssent secundàries altres qüestions d'estil o tècnica, però, si deu haver llibertat amb aquestes, també és cert que es deu exigir un mínim de qualitat.
Ací veiem un balcó del recorregut de les Entrades, amb la característica bandera de Sant Jordi i uns personatges tirant serpentines i confetti. El autor, amb paraules seues, volia reflexar "a tots els alcoians anònims que viuen la seua Festa". Bé, fins ací res que objectar. Però que "pinta", mai millor dit, eixe Sant Jordi que apareix en la finestra de baix? Per la forma en que està reflexat pareix una mena d'aparició sobrenatural, amb una tècnica i una utilització del color diferent a la resta del cartell (pareix una postal apegada, de fet). A més, no hi ha cap element moro ni cristià. La sensació que dona és la d'haver-se fet "sobre la marxa", sense planificació prèvia, com si la concepció inicial fóra la del balcó, però no haver-se atrevit a que ocupara tot l'espai i després decidira afegir el Sant Jordi. Açò podria haver-se compensat al menys amb una bona elaboració, com ha passat en altres cartells que tampoc m'han convençut però per la seua qualitat artística han tingut menys queixes, però és que aquest em pareix molt fluix també en aquest aspecte. La composició està totalment desequilibrada (abundant en eixa impressió de no haver planificació prèvia), sobrant-li quasi mig cartell, que intenta omplir amb els colors dels paperets. Utilitza una paleta molt simple, amb poques textures, i soles contrasta l'esmentada figura de Sant Jordi, però és un contrast sense motiu aparent, no respon a cap intenció, està "perque sí". A tot açò s'ha d'afegir que, si adoptes un estil figuratiu, al menys assegura't que domines un poc l'anatomia i les proporcions, cosa que ací no es dóna, fins i tot la pròpia estampa del sant, que està clar que ha sigut copiada d'alguna fotografia, perquè és la imatge del "Sant Jordi Matamoros" que es trau en la Processó General, té moltes carències.
En definitiva, crec que l'artista s'ha implicat molt poc en el cartell. Però el problema és més de fons, i respon a la política de l'actual ajuntament d'encarregar l'obra soles a artistes alcoians. Tenim bons artistes, però no tants, i menys especialitzats en cartells, i si no es posa remei a la situació acabarà fent el cartell qualsevol que sàpiga manejar un pinzell. Fer un concurs tampoc és la solució, perquè no té suficient prestigi i cap artista reconegut s'arrisca a fer una obra que no siga premiada. La millor opció, com es feia fa uns anys, és encarregar-lo a cartelistes destacats i amb renom; t'arrisques a que s'allunye de la temàtica alcoiana per desconeixement, però al menys t'assegures de tindre una obra de qualitat i anar acumulant un valuós patrimoni.