dijous, 28 de setembre de 2006

Glòria Històrica

Aquest proper diumenge, 1 d'octubre, tindrem a Alcoi un esdeveniment molt singular, tant, que mai s'ha vist abans i supose que no tornarem a veure en molt de temps. Es tracta de la Glòria Històrica.
Per a qui no conega la Festa de Moros i Cristians alcoiana, la Glòria és un acte que es fa el Diumenge de Pasqua o de Glòria (d'ahí el nom) i que serveix com a pregó de la Festa, ja que ixen desfilant un representant de cada filà. Enguany, amb motiu de la celebració del 750 aniversari de l'atorgament de la carta pobla d'Alcoi, l'Ajuntament li demanà a l'Associació de Sant Jordi que organitzara un acte per a afegir-se a l'efemèride. Aquesta va decidir organitzar una Glòria coincidint amb l'inici del Mig Any fester, en la que apareixerien dissenys de filaes alcoianes ja desaparegudes, la majoria del segle XIX i inicis del XX.
Fa exactament 30 anys ja es va realitzar un acte paregut, amb motiu del VII Centenari del patronat de sant Jordi, però aquella "Glòria Centenària" (com s'anomenà) consistia en els dissenys antics de les actuals filaes. En esta ocasió, com deia, seran filaes que ja no formen part de la Festa alcoiana (tot i que algunes sí es veuen encara en altres pobles). En total seran 35 ex-filaes les que apareixeran el diumenge, i de 28 d'elles s'encarregaran un membre de cadascuna de les filaes actuals. A nosaltres, la Filà Chano, per sorteig s'ens va atorgar l'antiga filà "Visigots":Algú podria pensar: què fa un visigot en els Moros i Cristians? Bé, eixos anacronismes eren i són molt habituals en la Festa, que és en definitiva un producte popular i no erudit; de fet també veurem somatens, venecians, húsars, austríacs, romans, salomonistes (?)... i molts d'altres certament curiosos, que podem apreciar en un llibret amb tots els dissenys que l'Associació ens ha enviat a tots els seus membres (un detall, per cert).
Soles em queda recomanar-vos l'assistència a l'acte, que farà el recorregut habitual de les Entrades i començarà a les 11 del matí. És una oportunitat única.