dissabte, 28 d’octubre de 2006

Hora dels carronyers

Havia de passar. Si fa uns retalls deia que s'havia obert la veda per la "polèmica" al voltant de la Festa de Moros i Cristians, intentant tots els periòdics obtenir la millor peça, ara ha arribat l'hora de que arriben els carronyers i vulguen traure profit del que queda.
En primer lloc tenim al bisbe emèrit Rafael Sanus, que s'ha despenjat amb unes declaracions a El País on diu que "s'avergonyix" com a alcoià de la forma en que la nostra Festa ha estat representada a Nova York, i que el no portar als moros és un acte de "covardia". Aprofita, com no, també per a dir "Zapatero açò i Zapatero allò" (sent no poder enllaçar la notícia sencera, però s'imagineu per on va la cosa). Tampoc mereix major comentari aquest personatge, ni per ell ni per la institució a la que pertany. Ale, ale, que no siga res.
L'altre, el campió, és l'ínclit Eduardo Zaplana, que vol que la Festa de Moros i Cristians siga declarada "Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat" per la UNESCO, a l'estil del Misteri d'Elx, per a "protegir-la" de les agressions islàmiques i evitar "l'autocensura". Evidentment al PP l'importa poc altra cosa que no siga traure rendiment polític de tot açò, buscant més enemics per a erigir-se com a defensors d'eixa Espanya "grande y libre" que tant els agrada, així que aquest procés està deslegitimat des de l'inici.
Altra cosa és que la nostra Festa meresca aquest reconeixement o no, o al menys totes les festes de moros i cristians en conjunt. M'explique: l'origen "nuclear" de la Festa es troba en unes poques poblacions a les comarques de L'Alcoià, El Comtat, la Vall d'Albaida i les Valls del Vinalopó, més alguna localitat costanera de la província d'Alacant. En aquests llocs la Festa naix o es consolida principalment al segle XIX o inicis del XX, i manté l'estructura bàsica de desfilades, processons, batalles d'arcabusseria i representació "històrica" (les ambaixades). En canvi, a partir dels anys 70 i fins l'actualitat comencen a celebrar-se festes en moltes altres poblacions, però la majoria són festes "amb" moros i cristians i no "de" moros i cristians, que busquen sobre tot incentivar el turisme, a vegades impulsades per la pròpia administració local i no pel poble. La majoria, com deia, es limiten a les desfilades, cosa que s'allunya prou de l'origen i el motiu de la Festa.
Això no lleva, per descomptat, que cadascú s'ho passe molt bé amb les seues festes i siga lliure de fer el que vulga, faltaria més, però si som "puristes" no deuríem clavar a totes dins del mateix sac (cosa per altra part que sí fa la Unió d'Entitats Festeres, la UNDEF, que agrupa a la majoria però de la que no formen part algunes importants com Alcoi, Banyeres o Biar, per decisió pròpia), entre altres coses perquè les del segon grup no crec que passen cap selecció de la UNESCO (i potser les nostres tampoc, no ho sé, que jo ací no sóc massa objectiu).
Resumint: declaració de Patrimoni de la Humanitat per a la Festa? Per a mi sí... però amb matisos, i no d'aquesta forma.

4 comentaris:

alcoyano ha dit...

S'ha de parlar clar: a la UNESCO sí, pero només la festa d'Alcoi perquè, que jo sàpiga, es l'unica d'interés turístic internacional.

Bé, vaig a escolar l'Alcoyano per la radio, es a dir, a patir una estona :-)

Viper ha dit...

Bé, també van fer al 2003 d'Interès Turístic Internacional les festes de la Vila Joiosa, precisament per la intercessió, també, de Zaplana.
Jo crec que això de l'interès turístic s'ha desvirtuat prou.

Al menys hui l'Alcoyano ens ha donat una xicoteta alegria. Qui no es contenta és perquè no vol, jeje.

Xufeta ha dit...

No se, pero ja começen a clavarse on no els toca, hem sembla a mi. Cal respectar totes les festes con s'ha fet sempre açi, als voltants i a tots els racons d'aquest país, pero clar obrir la boca es barat i la llengua no te os, si es que ens perd.
M'agradat molt aquest post també.

Viper ha dit...

Moltes gràcies, xufeta!
Estic d'acord, val la pena que ens deixen tranquils, i "tingam la festa en pau".