dimecres, 31 de gener de 2007

Alcoi al MARQ

Aquest matí he tingut oportunitat de fer una ràpida escapada a Alacant i visitar el Museu Arqueològic Provincial, el MARQ, on fins al 18 de febrer hi ha una exposició dedicada al Museu Arqueològic d'Alcoi i al nostre 750 aniversari de l'atorgament de la carta pobla. Bé, en realitat soles he tingut temps per a veure la part alcoiana (que a més és de bades), però la resta del museu ja la coneixia i és, sense dubte, el millor museu arqueològic en quant a presentació i didàctica que he vist (altres impressionen més, però pels materials que tenen).
L'espai dedicat a la mostra alcoiana també compleix en aquest sentit, amb una exposició molt clara i grans panells explicatius amb bones imatges, tot dins d'un espai molt diàfan (potser massa, acostumat al nostre museu més acollidor, però és una apreciació molt subjectiva). L'exposició consta de dos sales, amb una primera centrada en la part prehistòrica, antiga i alto-medieval del terme municipal i comarca, i una segona que s'ocupa ja de la vila d'Alcoi pròpiament dita des del 1256, any de la carta pobla. Evidentment, la que més atractiu té per a mi és la segona sala, i és que apart de ser l'època que més m'interessa també es tracta d'una mostra totalment inèdita, mentre que la primera sala compta amb les peces més destacades de l'habitual exposició permanent del museu d'Alcoi, llevat d'unes dents de neandertals provinents del jaciment del Salt. Això no lleva que siguen molt importants exemples com la "Deessa Mare", el "Vas dels Guerrers", els "Ploms de la Serreta", els exvots de terracota o les ceràmiques neolítiques, però no m'he detingut massa en eixa part, llevat d'un vídeo on se'ns ofereix un panorama molt complet de tot aquest període.
L'altra sala, com deia, es correspon amb la part més "històrica" pel que fa a aquesta zona, i potser esdevé una mostra més etnogràfica que arqueològica. Comença amb alguns elements pertanyents a l'etapa islàmica al voltant del jaciment del Castellar, i segueix amb descripcions de les escasses restes medievals cristianes, com les muralles i torres (apart d'un element del que havia llegit però no havia vist en imatges, la "Casa del Delme", que té uns espectaculars arcs apuntats), però la major part està relacionada amb el caràcter industrial d'Alcoi. M'han cridat l'atenció els bitllets que es van emetre ací a la Guerra Civil, així com exemples d'antigues plaques dels carrers o, fins i tot, les canals amb màscares que encara es veuen a algunes cases del centre històric. La peça més destacada és el quadern del Justícia d'Alcoi dels anys 1263-65, el document més antic de l'Arxiu Municipal i, a més, el document valencià en paper també més antic. Ací també hi ha un vídeo un poc més artístic que l'anterior, amb algunes imatges molt antigues i amb un sentit més "poètic" que el de l'altra sala, el qual va en una línia més de documental. Crec que a Alcoi ens faria falta un museu en aquesta línia més etnogràfica, o potser ja ho han contemplat per a una futura ampliació de l'arqueològic.
En resum, una exposició molt bona que ha donat un poc de rellevància al nostre patrimoni i que a més ha servit per a restaurar algunes peces i elaborar dos vídeos que estan molt bé, i que sembla està previst instal·lar-los ací al museu quan finalitze "l'exili". També ha suposat l'edició d'un catàleg prou gruixut (15 €) al que han participat alguns dels investigadors més destacats i coneguts a nivell local, valencià i nacional.