dijous, 10 de maig de 2007

El cipote de Archidona

Corria (mai millor dit, com veurem) l'any 1971 quan un succés va escandalitzar la reprimida moral del franquisme tardà:
Trobant-se una jove parella contemplant un espectacle cultural al teatre d'Archidona, una localitat malaguenya, van decidir que no tenien altra cosa millor per a fer que tocar la simbomba, pelar el plàtan, netejar la sardina, donar-li al manubri o barallar-se cinc contra el calb, com vulgueu dir-li. El cas és que, arribada la culminació de l'acte, l'interfecte va demostrar tal potència viril (o tanta abstinència forçada, veges tu a saber) que va esguitar als ocupants de fins a dos files més enrere del seu seient. La cosa va acabar en juí per despeses de sastre i perruqueria, apart d'escàndol públic, i a més la parella va ser obligada a casar-se per a poder continuar fent-ho amb l'aprovació divina.
Açò no hauria suposat més que alguna menció en El Caso, o potser ni tan sols això si la censura estava a l'aguait, però resulta que el fet va cridar l'atenció de l'insigne literat Camilo José Cela i va intercanviar correspondència amb algun col·lega de professió. Sembla que còpies d'eixes cartes van circular clandestinament per les facultats de tota Espanya, fins que ja en temps de la democràcia Cela va decidir publicar-les junt amb altres documents relacionats amb el cas en un llibre anomenat La insólita y gloriosa hazaña del cipote de Archidona (1977). Ací podeu veure un extracte (expressions com "en arribando al trance de la meneanza" no tenen preu).
Però la cosa no va finalitzar ací, sinó que també es va fer una pel·lícula amb el mateix títol en 1979, amb un cartell tan simbòlic i icònic com aquest:

El més curiós és que fins i tot el propi Cela va participar en el film, i ací teniu el fragment on descriu acuradament el succés:

Mira que era "mala sombra", però s'ha de reconéixer que don Camilo era tot un geni del llenguatge.

2 comentaris:

Xufi ha dit...

Don Camilo nos comemos unas Pochas con Pochas?. Hi ha que vorer al home este, li inspiraba qualsevol cosa.
Respecte a la parella hem sembla brutal, no la manola si no el obligarlos a casarse.

Iiiiei i un altra coseta ¿que li has fet a la capsalera? Dos retoquillos ¿ein?

Viper ha dit...

Sip, dos retoquillos cutrillos pa provar, a vore si amb més temps em curre algo.