divendres, 26 de juny de 2009

Clústers industrials alacantins (III)


EL JOGUET DE LA FOIA DE CASTALLA


Aquest clúster, que comprén als municipis d’Ibi, Onil i Castalla, més al de Biar en la comarca veïna de l’Alt Vinalopó, és un dels que presenta majors índexs de concentració i especialització espacial de tota Espanya, amb quasi 300 fàbriques i tallers que suposen les tres quartes parts de les empreses nacionals.

Aquesta peculiar activitat té com a data de fundació l’any 1878, quan Ramón Mira Vidal inicia a Onil la producció de nines, aprofitant les indústries ceràmiques i tèxtils existents prèviament. A principis dels segle XX ja hi havia tres fàbriques de nines, que van incorporant nous materials com el cartró i el plàstic, i al 1957 són 24 les que s’agrupen formant FAMOSA (Fábricas Agrupadas de Muñecas de Onil S.A.), capdavantera al seu sector, i que encara va incentivar la creació de noves empreses, també a Biar i a Castalla, donant lloc a una de les majors concentracions de fàbriques de nines del món, que soles els darrers anys ha començat a donar signes de feblesa.


Això no obstant, és Ibi qui continua essent el major centre jogueter de tota Espanya, i curiosament amb una activitat que no té res a veure amb la producció de nines, ja que va ser Rafael Payá Lloret qui al 1902 transformà el seu taller llauner per a produir joguets del mateix material, especialitzant-se a partir de 1906 quan els seus fills creen “Payá Hnos”. La producció aniria creixent i naixerien noves empreses, però els materials i la tècnica no tindrien variacions d’importància fins l’arribada del plàstic als anys cinquanta, quan Ibi ja aportava el 70% de la producció joguetera nacional, augmentant la gamma en quantitat, qualitat i preu. La creació de l’Institut Tecnològic del Joguet i Indústries Afins ha contribuït, finalment, a la creació de marques i patents pròpies front als dissenys estrangers.


4 comentaris:

Osukaru ha dit...

Alcoi ha viscut de la industría paperera i tèxtil, però ara mateix tinc un dubte: Tal i com estàn les coses hui en día, de que viu Alcoi ara mateixa?.

No és sarcasme. És un dubte real. Es que m'ho van preguntar l'altre día i em vaig quedar sense arguments.

Tu ho saps?.

Viper ha dit...

Supose que, com en qualsevol ciutat, el sector terciari és ja el més important (serveis, comerç... no tant el turisme), el que passa és que la indústria (la tèxtil, malgrat tot), encara representa un percentatge important.

Mirims ha dit...

Viva la diplomàcia!!!!

No, en serio, molt ben explicat.

Osukaru ha dit...

Doncs gràcies per la informaciò!. Copiaré i pegaré la teua explicació en la meua ment per a soltar-la de carrerilla quan torne e eixir el tema.