diumenge, 28 de juny de 2009

Clústers industrials alacantins (V)


EL CALÇAT DEL VINALOPÓ


De nou ens trobem davant una regió altament especialitzada i definida, amb un caràcter policèntric en el que destaquen Elx i Elda-Petrer, afegint-se poblacions com Villena, Sax, Monòver i Asp, però és precís assenyalar que fins i tot es dóna una subespecialització en aquesta activitat, ja que Elx produïx calçat esportiu, Elda-Petrer sabates de dona i Villena calçat infantil. Conjuntament, han arribat a concentrar el 95% de la indústria valenciana del calçat i el 65% de tota Espanya.


Els orígens d’aquesta producció responen a l’enginy per tal de pal·liar un medi natural poc propici, amb un clima semiàrid, escassetat d’aigua i forta erosió del sòl, que va impulsar l’artesania de l’espart: espardenyes, cabassos, estores i altres elements. Per derivació d’aquests teixits, des de finals del segle XIX ja Elda venia produint sabates de cuir, mentre que Elx incorpora altres materials com el jute i més tard la goma. La forta demanda dels mercats nacionals i estrangers de principis del segle XX feren necessària la introducció de noves tècniques de producció i organització del treball, inaugurant-se una etapa de mecanització i especialització dels treballadors en tasques específiques dins de la cadena productiva.


L’impuls definitiu a aquesta manufactura vindria amb el foment de l’exportació a partir del 1965, amb no poca participació de l’economia submergida a domicili o fins i tot de la indústria clandestina, però la crisi per les transformacions dels mercats des de finals dels 80 han obligat a replantejar-se les estratègies, diversificant la producció en altres països o millorant el disseny i la qualitat.