dilluns, 16 de novembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (I)


Títol: Historia de los Moros y Cristianos de Alcoy
Autor: Julio Berenguer Barceló
Any d'edició: 1974
Editor: Autoedició, Imprenta Belguer (imp.), Alcoi.
Pàgines: 846
ISBN: 84-400-7947-8

Comence amb els dos gèneres que més fortuna han tingut en les publicacions locals: la Història i la Festa, i ho faig amb un dels pocs llibres que he obtingut per herència, ja que pràcticament tot el meu recull bibliogràfic es deu a una afició relativament recent, que abans compartia amb ma mare.
Julio Berenguer era metge, no historiador, però a vegades la passió compensa de sobra la formació, i no hi ha res d'objectar a les seues obres, extenses, minucioses i completament documentades, i a més acompanyades d'una detallada bibliografia, com en aquest cas.
El llibre és un repàs a la Història de la Festa, dividint-la en diferents èpoques fins al moment de ser escrita l'obra, però acompanyant-les sempre del seu corresponent context històric pel que fa a Espanya i a Alcoi, aspecte important que altres llibres de temàtica semblant tradicionalment han descuidat. També és meritòria la referència freqüent als orígens de la Festa en municipis propers. Evidentment prima el text sobre la imatge, però aquestes no deixen de ser habituals en forma de fotografies antigues i gravats, totes en blanc i negre.
L'autor s'esforça en ser el més neutre possible, excepte, cosa curiosa, en l'obsessió per canviar les dates de la Festa, i no pels motius actuals, sinó per les persistents pluges que sembla afectaven a la Trilogia entre els 50 i els 70.
Fita bibliogràfica i obra de referència dins del gènere, actualment és pràcticament impossible d'aconseguir, tot i que es pot consultar a la Biblioteca Municipal.

2 comentaris:

Judith ha dit...

M'alegre de no estar sola en aquesta tasca.
Per cert, m'agrada molt que poses les dades bibliogràfiques dels llibres, és molt bona idea i ajuda a trobar els exemplars als interessats.

Viper ha dit...

A vore si entre els dos aconseguim fer un complet catàleg alcoià, jejeje...