dimarts, 17 de novembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (II)


Títol: La espiga de oro: recuerdos y memoriales
Autor: Rafael Coloma Payá
Any d'edició: 1981
Editor: Autoedició, Gráficas Díaz (imp.), Alacant.
Pàgines: 157
ISBN: 84-300-4417-5

Arribava fa poc a les meues mans aquest desconegut llibret, i ha resultat ser tota una sorpresa.
Es tracta d'una mena d'autobiografia de l'autor, Rafael Coloma, erudit local i falangista convençut, fundador, entre altres coses, del periòdic Ciudad. No es tracta d'un relat cronològic, sinó més bé d'un recull d'anècdotes i records saltejats de la seua joventut (els últims es refereixen al seu empresonament durant la Guerra Civil), sempre tenint com a epicentre el forn de pa familiar ubicat al carrer Sant Llorenç, que dóna nom al llibre.
Sabrem de successos i esdeveniments de l'època, alguns dels quals ja coneixia per part de la meua àvia, i també el veurem interactuar amb personatges locals cèlebres, com el polític Carlos Pérez Barceló, el mestre José Ribera Montes o el músic Julio Laporta Hellín.
Arribats a aquest punt, és d'agrair que no siga una obra massa marcada ideològicament, com sí ocorre amb altres escrits de l'autor. Llàstima que un protagonista local tan rellevant no es decidira a fer una autobiografia completa.
En definitiva, un relat fonamental si es vol conèixer la vida quotidiana de l'Alcoi dels anys 20-30, que encara es pot trobar per Internet a alguna llibreria de segona mà i, per descomptat, a la Biblioteca Municipal.