dissabte, 21 de novembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (IV)


Títol: Los refugios en Alcoy (Quaderns EINES, 3) 
Autors: Carlos H. Molina Casado i Ana Francés Sánchez 
Any d'edició: 1990 
Editor: I.B. "Pare Eduardo Vitòria", Gráficas Ciudad (imp.), Alcoi. 
Pàgines: 111 
ISBN:84-404-6298-0

 L'IES "Pare Vitòria" editava (encara ho farà, supose) una col·lecció anomenada "Quaderns EINES" que recollia diverses col·laboracions, habitualment dels alumnes del propi institut. De totes elles, la que possiblement més èxit comercial ha tingut és aquest estudi sobre els més importants refugis que encara es conservaven des de la Guerra Civil, com ho demostra que ha tingut, almenys que jo conega, dos reedicions més.
El llibret comença amb un breu repàs sobre els diferents bombardejos que va patir Alcoi, mostrant extractes de notícies de l'època, per a després centrar-se en el tema principal: la localització dels refugis, els diferents projectes que van haver sobre ells ja després de la contesa, i una detallada descripció amb plànols, croquis i fotografies dels 10 més importants, als quals van poder accedir en persona.
L'obra venia a demostrar el que alguns ja sabien i altres soles intuïen: que gran part del subsòl del centre d'Alcoi estava ple de galeries abandonades, tot i que algunes ja havien desaparegut i altres estaven en condicions molt dolentes. És curiosa l'anècdota que conten: explorant un d'aquells passadissos, van aparèixer al soterrani d'una ferreteria en la qual res sabien del que hi havia allí; imagineu-se la sorpresa.
Les successives obres públiques que s'han fet des d'aquell moment ençà han fet desaparéixer ja molt del que encara es conservava, però a canvi havem guanyat la transformació d'un d'ells en museu de la Guerra Civil. 
En conclusió, l'estudi ve a ser una breu aproximació al tema, però no se li pot demanar més, sobre tot considerant que és un treball d'institut (molt bon treball, això sí). L'obra definitiva sobre aquest període la faria anys després Àngel Beneito, i ja en parlarem d'ella en altra ocasió.
Encara es pot trobar aquest llibre per Internet a bon preu i, a més, són nombrosos els exemplars disponibles a la Biblioteca.

6 comentaris:

Osukaru ha dit...

Em sembla molt interessant aquestos post que estas fent sobre llibres que parlen d'Alcoi. Sembla una Biblioteca Marvel!. XD

Continúa, please!.

Mirims ha dit...

Hola petardo.
Buscat un dia per a parlar amb mi de nogosis.

Saluditos griposos

Viper ha dit...

Tranquil Osu, algun dia també caurà la Comicteca, jejejeje...

Negosis? Ja et cride.

Negre ha dit...

Quina meravella de llibre i sabent-ne que és el fruit d'un treball d'institut no es pot demanar més. Em sembla que jo en tinc per casa la 1a edició.

Viper ha dit...

Compte, Negre, que pel que sembla en les edicions posteriors van corregir algunes errades referents a dates de la primera., però sí que és un treball digníssim.

Negre ha dit...

Si ja veus, llavors quede infotmat!