dimarts, 24 de novembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (V)


Títol: Primeros pasos del maquinismo en Alcoy. Sus consecuencias sociales. 
Autors: Antonio Revert Cortés 
Any d'edició: 1965 
Editor: Autoedició, Imprenta La Victoria (imp.), Alcoi.  
Pàgines: 63 
ISBN:---

Prolífic escriptor alcoià, no són poques les seues obres o articles dedicats a la Història local, com en aquest cas. Es tracta d'un xicotet llibre que s'aproxima als moviments socials originats a aquesta zona poc després dels inicis de la Revolució Industrial, centrant-se en el conegut episodi de cremada de màquines (o ludisme) del 1821, primera acció obrera coneguda a Espanya.
Els nou capítols en què està dividit el llibret es lligen en un sospir, tot i l'absència de qualsevol imatge, encara que es troba a faltar una titulació dels mateixos, un índex o una bibliografia, elements indispensables en qualsevol estudi historiogràfic. El disculparem, però, pel seu caràcter pioner, ja que, pense, no serien massa habituals els treballs sobre aquests temes en l'època de la seua publicació, i segurament és el primer autor que trau a la llum aquests successos. Jo mateixa vos titularé els capítols:
1) Descripció d'Alcoi segons el botànic i geògraf Cavanilles.
2) Les màquines com a protagonistes de la Revolució Industrial.
3) L'Espanya de les primeres dècades del segle XIX.
4) Els successos d'Alcoi. La cremada de màquines.
5 i 6) Reaccions de les Corts (estem en el "Trienni Liberal") a aquests fets.
7) Resposta dels industrials alcoians a les Corts.
8 i 9) Conclusions de l'autor.
Em fa especial gràcia el fet que els industrials alcoians, al temps que quedaven bé amb les Corts rebutjant les indemnitzacions que els concedien, aconseguien un contracte per 10 anys per a fer els uniformes de l'exèrcit. A més de pioners, espavilats.
En definitiva, una molt breu aproximació a aquests importants fets, amb carències, però digna de lloança per descobrir-los i per preocupar-se d'auto-editar la seua obra i posar-la a l'abast de tothom.
Com a curiositat, soles es van editar 250 exemplars, així que deu ser impossible d'aconseguir, però a la Biblioteca hi han disponibles.

2 comentaris:

german ha dit...

serà que tenia allò que un dia definia què era ser alcoià! :) Per cert, molt interessant la darrera sèrie d'entrades sobre llibres!! salut!

Viper ha dit...

Jejeje, tota la raó, German.

M'alegre que t'agraden, perquè hi han per a una bona estona.