dimarts, 1 de desembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (VI)


Títol: Moviments sísmics a Alcoi (1568-1993) (Col·lecció "Fem Història", 2) 
Autor: Ricard Bañó i Armiñana 
Any d'edició: 1996  
Editor: Misèria i Companyia, Imprenta Belguer (imp.), Alcoi.   
Pàgines: 35  
ISBN: 84-87885-22-5

Alcoi té mercat, encara que xicotet, per a qualsevol cosa que s'escriga, i una prova evident és aquest llibret que ofereix el que promet: una relació de tots els moviments sísmics que ha patit la ciutat des del primer registre conservat, el 1568, fins al moment d'escriure l'obra.
L'autor, destacat medievalista, antic director de l'Arxiu i Biblioteca Municipal i actual professor de Secundària (i amb blog enllaçat ací a l'esquerra), cerca tots els registres existents sobre aquest tema, els quals no inclou en una bibliografia però sí menciona en la introducció i en cada entrada de l'inventari sísmic. També fa una classificació dels terratrèmols per intensitat segons l'escala MSK, de la qual també assenyala els diferents graus existents.
D'entre tots els sismes registrats a Alcoi, destaca el del 2 de desembre de 1620, el més destructiu i l'únic que va causar víctimes, 30 en concret, i que també va ser la causa de l'actual patronatge de Sant Maure.
Poc més a dir, una curiositat històrica per a qui tinga interés i que, tot i la seua reduïda edició de 300 exemplars, no és massa difícil de trobar, a més d'estar disponible a la Biblioteca Municipal.