dimecres, 2 de desembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (VII)


Títol: El ferrocarril Alcoi-Gandia. El Xitxarra: 1893-1969 (Quaderns EINES, 4)  
Autors: David Abad i Ruiz, Roc Mompó i Arques, Ximo Nebot i Navarro, Andreu J. Vaquer i Aracil.  
Any d'edició: 1991  
Editor: I.B. "Pare Eduard Vitòria", Gráficas Ciudad (imp.), Alcoi.  
Pàgines: 81  
ISBN:---

Segon llibre d'aquesta col·lecció que apareix per ací, editat per l'Institut "Pare Vitòria" i realitzat per alguns dels seus alumnes. En esta ocasió es tracta d'un treball molt documentat sobre la Història d'aquest "trenet dels anglesos" que tant ens va apropar en el seu moment a les costes de La Safor, arribant fins al seu declivi i final.
Formalment es tracta d'un treball d'investigació perfecte (es nota la coordinació de Paco Blay): molta documentació, fotografies, plànols, mapes, gràfiques, notes, un índex i una bibliografia. A més, s'inicia fent una breu referència als altres ferrocarrils alcoians: el de Villena, el de Xàtiva i el projecte d'Alacant, oferint-nos una completa panoràmica d'aquest mitjà de transport pel que fa a aquestes comarques.
Destacaria especialment les fotografies actuals de tot el recorregut fins a Gandia, junt amb la recuperació d'algunes antigues, sobre tot les referents a l'estació d'Alcoi, totalment desapareguda, i de la que no conec cap imatge de conjunt.
Després d'aquest treball la línia encara es revitalitzaria al convertir-la en via verda, tot i que alguns trams s'han tallat per obres posteriors, i fins i tot ara existeix un museu a Almoines. També es va fer un altre llibre molt més complet sobre el tema, del que ja en parlarem, però, de nou, no se li pot demanar més a un treball d'institut. En resum, una obra molt recomanable per a tots aquells que vulguen aproximar-se al tema, un poc difícil de trobar però disponible a nombroses biblioteques de les localitats per on passava el tren.