divendres, 18 de desembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (X)


Títol: Guía del forastero en Alcoy.  
Autor: Gonzalo Faus Sanchis 
Any d'edició: 1864 
Editor: José Martí Casanova, Imprenta Juan Martí (imp.), Alcoi.    
Pàgines: 408    
ISBN:---

Hui vaig a parlar d'una de les autèntiques joies de la historiografia alcoiana, tant pel moment en què va ser editada com pel seu contingut, matisant, per descomptat, que el que jo tinc és una edició facsímil a la que em referiré al final de la ressenya.
Abans de res, aclarir l'autoria de l'obra, ja que en qualsevol lloc la trobareu com "Guía de Martí", i realment aquest José Martí va ser l'editor i impulsor de la mateixa, a més de finalitzar la impressió quan es va fer amb el negoci del seu germà Juan, qui es traslladà a València (on el seguiria José pocs anys després). Però l'autor de la majoria de textos és el mestre d'escola Gonzalo Faus, i a d'ell se li ha de reconéixer el mèrit i la seua erudició, a més de la seua modèstia al no aparéixer enlloc com a autor dels mateixos. La seua autoria ja la recull un contemporani, Manuel Rico, en el seu Ensayo biográfico y bibliográfico de escritores de Alicante y su provincia (1888), i així ho confirmen els dos autors que s'han apropat a l'estudi d'aquesta Guía: Adrián Espí amb Cien años de "Guía del forastero en Alcoy" (1964) i Antonio Castelló en Inicios de la imprenta en Alcoy (1997).
Respecte al contingut, res millor que copiar literalment l'ampli subtítol de l'obra: "contiene la topografía y la historia de Alcoy, su estadística, división y ensanche de la ciudad, la descripción de sus edificios públicos, religiosos y civiles, fiestas populares, biografías de sus hijos y vecinos más notables, y un nomenclátor de todos los fabricantes, los comerciantes y demás vecinos cuyas señas pueden ser útiles. Completado con una revista de la provincia de Alicante, del distrito electoral, partido judicial y término de Alcoy, y de los pueblos de este partido Agres, Alfafara y Bañeras, etc. etc. Adornado con grabados y un perfecto plano de la ciudad".
És a dir, tot el que se li pot demanar a un llibre descriptiu d'un poble. Això fa que la seua rellevància històrica siga monumental, ja que ens permet conéixer al detall l'Alcoi de mitjans del segle XIX, i per descomptat ha sigut font inesgotable per a qualsevol historiador que s'haja aproximat a l'època. Potser on coixege més siga en l'apartat d'Història d'Alcoi, ja que recull algunes falsedats que estaven vigents en aquell moment i que després s'han desmuntat, però res se li pot qüestionar en l'àmbit geogràfic i estadístic. Com a remat, té ben plegadet (les dimensions de la guia són de mitja quartilla) un detallat plànol d'Alcoi que sovint em deixa embovat una bona estona, intentant traslladar-lo a la ciutat actual.
En definitiva, una obra absolutament imprescindible t'agrade o no la Història i, el que és el millor, completament assequible, ja que l'editorial "Misèria i Companyia" va promoure el 1990 una edició facsímil de la que es va encarregar la llibreria "París-Valencia" del Cap i Casal, especialistes en aquest tipus de reproduccions, i que encara tenen disponible a molt bon preu.
De l'original, lògicament, oblideu-se, ja que soles existeixen localitzats 9 exemplars: quatre en la Biblioteca Municipal, un en la d'Alacant i la resta en mans particulars.