diumenge, 27 de desembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (XI)


Títol: Julio Puig, un poeta liberal  
Autor: Rafael Coloma Payá 
Any d'edició: 1968 
Editor: Autoedició, Imprenta La Victoria (imp.), Alcoi.     
Pàgines: 83 
ISBN:---

Poc ens indica en un primer moment la temàtica alcoiana d'aquest llibret, i potser a mi també m'hauria passat desapercebut si no fóra pel seu autor, Rafael Coloma, de qui ja havem comentat alguna obra.
En esta ocasió tenim per primera vegada una biografia, concretament del periodista i polític alcoià Julio Puig Pérez (1850-1915), també escriptor i poeta, faceta aquesta que més li interessa a l'autor, com reflectix el títol de l'obra i la seua pròpia estructura: tres capítols centrats en "El periodista", "El poeta" i "El hombre", i l'altra meitat del llibre dedicada a recollir diverses composicions poètiques del biografiat.
Així, veiem que Julio Puig va ser el fundador del Heraldo de Alcoy, un dels periòdics més importants i de més duració que havem tingut al nostre poble; també va ser nombroses vegades regidor i fins i tot diputat provincial, sempre pel partit liberal, i amb una peculiar ideologia que combinava republicanisme i catolicisme; per últim, el 1906 va ser nomenat Cronista Oficial d'Alcoi, càrrec que mantingué fins la seua mort.
Com a resum de l'obra, direm que falla com a biografia, per la seua brevetat, però sobre tot falla com a recopilació de l'obra escrita del protagonista, i com a mostra, dos comentaris d'altres autors:
Jordi Valor, en la ja ressenyada Costumbrismo alcoyano, diu: "Y un poeta liberal, como alguien le llamó en un intento biográfico, donde por cierto no se alude para nada a la faceta vernácula que hoy se nos pone de relieve, el periodista Julio Puig Pérez [...]". Criticava, per tant, que Coloma no parle en cap moment de la producció en valencià del biografiat.
I Adrián Miró, en Del Alcoy literario, assenyala: "Seguro que Rafael Coloma no tuvo la oportunidad de leer el teatro de Julio Puig cuando publicó su volumen [...] Dos son los paneles a que Coloma reduce la obra de Julio Puig, "el periodista y el poeta". A ellos convendría añadir, creo que con toda justicia, el de comediógrafo". No cal més explicació.
Per tant, una obra incompleta, però fins al moment l'única que fa referència a aquesta personalitat destacada de l'Alcoi d'entre-segles. Difícil ja de trobar, però amb dos exemplars existents a la Biblioteca Municipal.