dimarts, 29 de desembre de 2009

Biblioteca Alcoiana (XII)


Títol: Personajes alcoyanos  
Autor: Rafael Abad Segura 
Any d'edició: 2002 
Editor: Autoedició, Gráficas Agulló (imp.), Cocentaina.      
Pàgines: 520 
ISBN:---

Si hi ha alguna cosa que ens agrade més als alcoians que parlar d'Alcoi, segurament serà parlar dels propis alcoians, i en la bibliografia local trobarem alguns exemples. De tots ells, la recopilació més completa i rigorosa sens dubte és aquesta, amb 300 biografies de "personajes que han enaltecido nuestra ciudad", segons paraules del propi autor.
Aquest és més conegut pels diferents treballs artesans que constitueixen la seua activitat professional: pergamins, figures, obsequis de tot tipus... però també ha escrit algunes obres molt interessants de les que ja anirem parlant.
Aquesta en concret se'ns presenta com un voluminós exemplar (originalment en fascicles) on, com a mínim, dedica una pàgina a cada personatge, havent alguns que ocupen més pàgines, en funció dels seus mèrits.També és destacable que de la pràctica totalitat puga adjuntar una fotografia o imatge.
Respecte al criteri de selecció, cap de tot: artistes, industrials, religiosos, polítics, intel·lectuals... amb un sol punt en comú: tots havien faltat ja en el moment de l'elaboració del llibre. Supose que seria complicat, sobre tot per les enveges i les pressions que pogueren haver, incloure a personatges encara vius, però això també provoca que hi hagen absències importants i indiscutibles, com Amando Blanquer, que en aquell moment encara vivia.
De totes formes, és l'únic que se li pot tirar en cara (bé, això i algunes errades puntuals detectades), i que podria solucionar-se amb una ampliació d'ací uns anys. Mentrestant, és una útil obra de consulta a l'abast de tothom i encara a la venda, a més de trobar-se disponible, per descomptat, a la Biblioteca Municipal.

4 comentaris:

Comtessa d´Angeville ha dit...

Este el tinc per casa perquè apareixen m'auelo i alguns tios meus. Molt bona esta secció de Biblioteca Alcoiana, entre açò i el blog de Judith una es dona conter de la increïble quantitat de paper que s'ha gastat parlant d'Alcoi! Alguns dels llibres que tu o ella citeu els coneixia o tenia per casa, però d'altres ni idea, i són agradables sorpreses!

Viper ha dit...

Benvinguda, Comtessa.

La veritat és que és inabastable tota la producció llibrera alcoiana, però en fi, entre Judith i jo anirem donant a conéixer uns quants.

Salut!

Judith ha dit...

A la biblioteca municipal hi ha mils de llibres de secció local, i no és un dir, pot ser estiguen al voltant dels quatre o cinc mil exemplars.
És un poc desmoralitzant, ja que crec que mai podré fer un camentari de tots, però poc a poc i entre tots farem el que podrem.
Salutacions.

Viper ha dit...

I més tenint en compte que no sols llegim coses alcoianes, o podríem acabar com Don Quijote, jejeje...

Feliç any a tots i totes.