dimarts, 5 de gener de 2010

Biblioteca Alcoiana (XIII)


Títol: La Cabalgata de los Reyes Magos  
Autor: Adrián Espí Valdés 
Any d'edició: 1974 
Editor: Monte de Piedad y Caja de Ahorros de Alcoy, Gráficas Ciudad (imp.), Alcoi. 
Pàgines: 230  
ISBN:84-400-1058-3

Comencem un any nou amb un llibre molt apropiat per a l'efemèride que precisament celebrem hui, si l'oratge ens deixa. En realitat es tracta de la segona edició, revisada i ampliada, d'un altre llibre de mateix títol i autor publicat el 1968, i que ve a ser un repàs sobre l'origen i evolució de la nostra Cavalcada dels Reis Mags, que enguany complix 125 anys.
L'autor, catedràtic d'art jubilat (a qui vaig tindre com a professor) i conegut erudit alcoià, va ser un dels que més es va significar, junt amb el ja conegut Rafael Coloma, en la polèmica que va haver amb Sevilla als anys 50 sobre quina era la Cavalcada més antiga d'Espanya, ja que aquells afirmaven que ho era la seua, original de 1918. Els autors alcoians van lluitar molts anys demostrant que la nostra era de 1885, fet que hui en dia ja és plenament reconegut.
Aquells debats van ser un dels motius de la publicació d'aquesta obra, que consisteix en un estudi molt complet, rigorós i documentat de la Història d'aquesta celebració, arrodonit amb annexos com una bibliografia, una recopilació de bàndols i al·leluies, i fins i tot un apèndix fotogràfic. Es nota, en definitiva, la formació com a historiador del seu autor.
Una obra molt recomanable per a qui vulga saber alguna cosa d'aquest tema, un poc difícil ja de trobar però amb les seues dos edicions disponibles a diverses biblioteques públiques. Per a no confondre's, aquesta segona edició també es coneix amb el títol de Historia y anecdotario de la Cabalgata de los Reyes Magos de Alcoy.