dimecres, 6 de gener de 2010

Biblioteca Alcoiana (XIV)


Títol: Centenario de la Cabalgata de Reyes Magos de Alcoy 
Autor: Rafael Coloma Payá 
Any d'edició: 1985 
Editor: Asociación de Amigos y Damas de los Reyes Magos, Gráficas Díaz (imp.), Alacant. 
Pàgines: 167 
ISBN:84-398-2878-0

Completem aquesta personal celebració del 125 aniversari amb la ressenya d'aquest llibre, obra precisament de l'altre autor  encarregat de defendre l'antiguitat de la nostra Cavalcada, com assenyalàvem ahir.
En aquest cas, el llibre és un dels pocs projectes que finalment va portar endavant la "Asociación de Amigos y Damas de los Reyes Magos" per a celebrar el Centenari, ja que poc temps abans l'Ajuntament els havia retirat la confiança per a organitzar una Cavalcada de la que s'encarregaven des dels anys 70.
L'autor planteja l'obra com un anuari, on recull totes les referències de la premsa local a l'acte de la Cavalcada en els seus cent anys d'Història. Això provoca que molts anys siguen repetitius, per les poques notícies, o directament inexistents, per l'absència de premsa a la postguerra, però potser hauria sigut desitjable una major investigació històrica d'aquest període on el propi autor va ser protagonista destacat, fins que ell mateix fundara el Ciudad el 1953.
Pel que fa a la part històrica, totes les dades d'interés ja venen reflectides en l'anterior obra d'Adrián Espí, així que l'únic que ens interessa d'aquest llibre són els anys que hi han entre les dos publicacions, que precisament ens mostren l'auge i caiguda de l'entitat que patrocinava aquesta edició. En aquest sentit, és d'agrair que l'autor parle amb pels i senyals de tot el que va envoltar la polèmica entre aquesta associació i l'Ajuntament que finalment va portar a la situació actual, on aquest últim, junt amb altra associació, la de Sant Jordi, s'encarreguen d'organitzar la desfilada.
En definitiva, un llibret complementari de l'anterior i que ja és difícil de trobar, però hi ha un exemplar a la Biblioteca Municipal.

2 comentaris:

Judith ha dit...

Molt oportuns els comentaris. La veritat és que hi ha prou bibliografia sobre la nostra Cavalcada, tots interessants.

Viper ha dit...

Sí, sobre tot els darrers anys. Aquests dos serien els "clàssics".

Gràcies per comentar!