diumenge, 7 de febrer de 2010

Biblioteca Alcoiana (XV)


Títol: Manual de la història d'Alcoi 
Autor: Ricard Bañó i Armiñana 
Any d'edició: 1999 
Editor: Misèria i Companyia, Gráficas El Cid (imp.), Alcoi.  
Pàgines: 309 
ISBN:84-87885-42-X

Un manual, per definició, seria un llibre que recopila allò més substancial de qualsevol matèria, el que en Història es tradueix en considerables "totxos" amb molta lletra i cap imatge.
Un "poble d'historiadors" com el nostre necessitava, òbviament, el seu propi manual, i va ser el ja conegut Ricard Bañó qui s'encarregà de fer-lo fa uns anys. 
L'obra comença amb un apartat introductori dedicat a la Geografia local, amb els seus trets bàsics, per a després passar a la part central, dividida en Prehistòria i Història. Aquesta última, lògicament, és la que més atenció rep, sobre tot a partir de la fundació de la vila d'Alcoi, quan se centra ja en cada segle, emmarcant sempre els esdeveniments en el context de les terres valencianes i de la Història d'Espanya. Finalment, es remata amb una aproximació a l'evolució econòmica i social de l'agricultura i la indústria al nostre terme.
Si res se li pot objectar al contingut, tampoc a la forma, ja que es tracta d'un manual clàssic, amb índex, bibliografia, diferents apartats i subapartats numerats i, com assenyalava al principi, cap imatge.
El conjunt és una obra de referència molt bona, especialment recomanada per a estudiants, ja que el seu tractament necessàriament és superficial i no aprofundeix en aspectes que puguen interessar més als historiadors, però al mateix temps et permet situar-te ràpidament en els principals fets de cada època.
Encara deu ser fàcil de trobar i a bon preu, i de tota manera també hi han diversos exemplars a les biblioteques.

2 comentaris:

Osukaru ha dit...

El tinc!!. Muajajaja!.

La veritat es que es un llibre prou útil i molt cómode d'utilitzar, per aixó m'agrada. Un llibret que pense hauríem de tenir tots ;).

Viper ha dit...

Sí, la veritat és que és molt pràctic i assequible. Com tu dius, tots haurien de tindre'l.