divendres, 12 de febrer de 2010

Biblioteca Alcoiana (XVII)


Títol: Un alcalde para la transición 
Autor: Rafael Terol Aznar 
Any d'edició: 1983 
Editor: Autoedició, Gráficas Ciudad (imp.), Alcoi.    
Pàgines: 255 
ISBN: 84-300-8499-1

És una sort, per als que ens interessa la Història, que algun dels seus protagonistes decidisca escriure unes memòries o una autobiografia, ja que no hi ha millor informació que la de primera mà. Pel que fa a Alcoi, poques personalitats hauran sigut tan protagonistes com el recentment desaparegut Rafael Terol, a saber: advocat i industrial ("Terol Hermanos") de professió, arribà a ser Alcalde, Diputat provincial, Degà del Col·legi d'Advocats d'Alcoi, president de la patronal "Textil Alcoyana", del Cercle Industrial i de diferents sindicats tèxtils franquistes, vicepresident de l'Associació de Sant Jordi, de la "Mutualidad de Levante", del Club Deportivo Alcoyano i de la fira "Textilhogar", la qual va contribuir a crear ell mateix, i conseller de la CAM, entre d'altres càrrecs. Quasi res.
Ací se centra exclusivament en les memòries de la seua actuació com a Alcalde en plena transició democràtica, concretament del 5 de maig del 1975 al 27 d'abril del 1977. La resta de la seua interessant biografia la deixaria per a altra obra de la que ja en parlarem.
El llibre està dividit en cinc grans blocs temàtics, que a la seua vegada es subdivideixen en capítols més menuts, i que es recullen tots en un imprescindible índex al final. Primerament, parla de les seues actuacions com a màxima autoritat municipal en uns anys d'allò més difícils: va arribar imposat per un règim que va anar desmuntant-se al llarg del seu mandat, al mateix temps que havia de torejar amb la gran problemàtica social existent. En segon lloc es referix al seu activisme com a pioner autonomista valencià (i que algú com ell parle sense empatx de "País Valencià" diu molt - o molt poc - dels borinots que vingueren després). El tercer bloc està dedicat al seu paper com a impulsor de la Unió de Municipis de la Muntanya Alacantina, del que ja vaig escriure fa un temps. El quart, parla de la celebració d'importants efemèrides com la visita dels Reis (els mags no, els d'Espanya) i el VII Centenari del Patronatge de Sant Jordi. Finalment, l'última part li serveix per a fer un repàs de les diferents actuacions més significatives dins de la gestió municipal.
Una autèntica joia, per tant, per a qui vulga saber alguna cosa de la nostra pròpia Transició, narrada des del punt de vista de la particular ideologia de Don Rafael, evidentment, però sempre amb honestedat i sense penedir-se de res (em dol, especialment i pel que em toca, que se sentira orgullós de fer desaparéixer completament l'antiga estació del ferrocarril Alcoi-Gandia). Deu ser ja difícil de trobar, però per descomptat hi han diversos exemplars a la Biblioteca.

2 comentaris:

Amahasty ha dit...

Toooooooomaaaaaaaaaaaaaa ja el careto del mort, a primera pàgina i a tot color!!!!!

Viper ha dit...

Sí, la portada dóna un mal yuyu que pa què...