dimarts, 16 de març de 2010

Biblioteca Alcoiana (XX)


Títol: La premsa en les comarques de L'Alcoià-Comtat (1837-1939)  
Autors: Àngel Beneito Lloris, Francesc X. Blay Meseguer (coord.) 
Any d'edició:2004 
Editor: Institut de Cultura "Juan Gil-Albert", Espagrafic (imp.), Alacant. 
Pàgines: 385 
ISBN: 84-7784-452-6

Aquesta obra podríem considerar-la complementària d'altres dos que ja havem comentat, la Guia Bibliogràfica i el catàleg dels 150 anys de premsa, i de fet el títol no pot ser més clar respecte al seu contingut.
Forma part d'un projecte major de la Diputació que recopila informació de tota la premsa de la província d'Alacant, sent aquest en concret el volum 9. Apart dels dos coordinadors, coneguts per tots, cal mencionar també als altres autors: Gabriel Guillem García, César M. Payá García i Mª José Villaescusa Muñoz.
El resultat és un treball molt acurat i meritori, ja que s'ha fet una completa fitxa de totes i cadascuna de les publicacions periòdiques del període tractat, és a dir, fins al final de la Guerra Civil, incloent de vegades, fins i tot, una ressenya dels articles més destacats i l'exemplar en què apareixen. A més, també compta amb una àmplia introducció per part dels dos coordinadors on ens relaciona breument les obres que s'analitzen després, agrupant-les per temàtica o ideologia.
Precisament, aquest és l'únic punt on coixeja, ja que es podria haver fet un índex temàtic,  així com haver abastit un període més ampli (potser el límit venia dels editors, no ho sé), però en qualsevol cas no deixa de ser una obra referent i de consulta per als investigadors.
A més de, per descomptat, trobar-la a la biblioteca, encara no és massa difícil d'aconseguir.
Més informació al blog amic.