dimarts, 15 de juny de 2010

Biblioteca Alcoiana (XXIII)

Títol: Paseos arquitectónicos por Alcoy
Autor: Jacqueline Charron
Any d'edició:2002
Editor: Autoedició, Artes Gráficas (imp.), Alcoi.
Pàgines:100
ISBN: 84-607-6342-0

Reprenem aquestes ressenyes bibliogràfiques amb la que podríem considerar una especialista en l'arquitectura local de finals del segle XIX i principis del XX, i que curiosament no és alcoiana, sinó parisenca. Tenia plaça fixa, això sí, com a professora d'anglés en Alcoi des de ja feia anys, i també ensenya Història de l'Arquitectura en la Universitat Sènior.
Dic que és especialista per tres obres dedicades al tema: un vídeo anomenat Alcoy Modernista, editat el 2000, aquesta guia que comentarem hui, i un altre llibre molt recent, Alcoy contado por sus piedras y vida de Vicente Pascual, del 2009, que a més ha servit per a reeditar el primer vídeo en format DVD.
Però d'eixes altres ja en parlarem en altra ocasió, hui se centrarem en aquesta guia molt útil i pràctica per a conéixer el patrimoni urbà d'Alcoi. Està estructurada en forma de "parades" al llarg de dues rutes, Centre i Eixample-Viaducte, amb els seus corresponents mapes desplegables, mitjançant moltes fotografies i una estructura en forma de mini-fitxes sobre els diferents edificis destacats que van trobant-se pel camí. Aconsegueix així el seu objectiu de cridar l'atenció sobre determinats elements dels quals normalment no faríem cas, al mateix temps que ens els ubica per estil, data i autor. Per cert, i ja que parle de dates, se centra exclusivament en el període entre 1850 i 1950, el que podríem considerar "Segle d'Or" alcoià.
La guia no pretén ser més que això, ja que, com la pròpia autora reconeix, soles és una aproximació a un tema que mereix un estudi més profund (i que abordarà en el llibre ja esmentat), així que vos la recomane si voleu conéixer un poc millor el vostre poble, perquè és molt assequible i fàcil de consultar. Supose que encara deu estar a la venda per algun lloc, i de totes formes, també la teniu a diverses biblioteques.
"De fora vindran...", i en aquest cas, per a bé.

7 comentaris:

Judith ha dit...

Sols comentar que també hi ha una altra especialista en el modernisme alcoià. Es tracta de Crispina Ruiz Jiménez, historiadora de l'art que va realitzar la seva tesi precisament sobre el modernisme a la nostra ciutat; una llàstima que no haja sigut publicada.
D'aquesta historiadora contem amb el monogràfic sobre modernisme al número 19 de la revista Eines, realitzat conjuntament amb Juan José Moya i Joel García (si no recorde mal) i amb la participació en el llibre Història d'Alcoi / Historia de Alcoy (2006), on va realitzar gran part del capítol sobre aquest tema.
Una gran desconeguda que per cert, tampoc és alcoiana, encara que ja fa anys que es troba vinculada a Alcoi.
Salutacions.

Viper ha dit...

Sí, sí, la conec (treballa a la biblio, veritat?), i també conec els articles que menciones, però com tu dius, és una llàstima que no haja publicat la tesi.
Per cert, també hem d'afegir a Jorge Doménech Romá, que si no m'equivoque té a puntet d'eixir del forn un llibre sobre el modernisme alcoià.
Sembla que està posant-se de moda.

Osukaru ha dit...

Tens raó, i Judith també. Per a un dels meus treballs per a la asignatura de Modernismo quan estudiava en la Uni vaig poder parlar amb les dos, Crispina i Jacqueline, i em van ser de gran ajuda perque em van recomanar alguns del poquets llibres que hi havien en aquell moment sobre el tema del modernisme a Alcoy.

Últimament passejant pel centre d'Alcoy (Sant Nicolau, País Valencià,...) em done compte de que ja s'han restaurat alguns edificis pertanyents a aquesta corrent artística, però encara queda molt per fer!. Qué penses?.

Viper ha dit...

Estan netejant-los obligatòriament, baix amenaça de sanció, cosa que em pareix perfecta.
El problema és que el nostre Modernisme cada vegada més es queda soles en això, la façana, quan deurien cuidar-se també alguns interiors magnífics com els del Conservatori, la Casa del Pavo o la Casa Laporta.

Osukaru ha dit...

Je!. Això ja igual és demanar massa... Una llàstima...

Menico ha dit...

Estimats amics, podeu trobar més informació a la web:

www.modernismoenalcoy.com

Espere que vos agrade.

Viper ha dit...

Molt bona pàgina, enhorabona. L'afegisc als enllaços d'interés.