diumenge, 17 d’octubre de 2010

Biblioteca Alcoiana (XXVII)

Títol: Los incendiarios de Alcoy
Autor: Julio Rocha
Any d'edició: 1993
Editor: Alcoy 2000 Ediciones, Gráficas El Cid (imp.), Alcoi.
Pàgines:354
ISBN: 84-604-5946-2
Aquest llibre supose que és una de eixes "rareses" bibliogràfiques que ixen de tant en tant, ja que, completament desconegut, es va comunicar a la Biblioteca Municipal la seua existència a una llibreria barcelonina. La Regidoria de Cultura el va adquirir, i es tractava d'una obra (un "romance original", com es subtitula) datada cap a 1875 i situada en l'Alcoi d'aquella època, amb la particularitat d'estar escrita en portugués i editada a Lisboa, amb el títol Os incendiarios de Alcoy.
Poc podem dir de l'autor i de la seua obra, molt vulgar i carregada de la ideologia de l'època: suposadament ambientada a Alcoi, no hi ha cap versemblança ni de localitzacions ni de protagonistes, llevat d'algun nom aïllat, i fins i tot els fets de la Revolució del Petroli, que suposadament li donen nom, són tractats molt tangencialment, recollint la versió més truculenta que va circular per l'Espanya d'aquell moment. La trama en si mateixa és prou "infumable", i de fet reconec que soles he pogut llegir-la per damunt, detenint-me en el que m'interessava respecte als fets d'Alcoi. El seu vertader interés és la constatació palpable que, soles uns dos anys després del Petroli (1873), un portugués coneixia el suficient, tot i que distorsionadament,  per a situar una obra en aquells fets als quals el propi Engels també es va referir. Apart de la menció a l'alcalde, Agustí Albors, sorprén per exemple que parle en un moment donat de la fàbrica d'Anselm Aracil, així que alguna documentació manejaria.
Una editorial local va decidir, al seu moment, publicar la traducció al castellà junt amb la còpia facsímil de l'obra, i aquesta és l'edició que manege. A la biblioteca teniu tant l'original com diversos exemplars d'aquesta edició però, sincerament, és totalment prescindible, així que no perdeu el temps amb ella.

2 comentaris:

Judith ha dit...

Seguim sense tindre una bona novela sobre aquestos esdeveniments.
Una llàstima.

Viper ha dit...

De veritat, perquè directament, que jo sàpia, ningú ha abordat eixos fets.