dimarts, 19 d’octubre de 2010

Biblioteca Alcoiana (XXVIII)

Títol: Alcoy a mediados del siglo XVIII
Autor: Anònim
Any d'edició: 1753 (1996)
Editor: Misèria i Companyia, Imprenta Belguer (imp.), Alcoi.
Pàgines: 70
ISBN: 84-87885-21-7
 
Adrián Miró, conegut escriptor i erudit local, va recuperar aquest document d'entre els papers del llegat de son pare, qui a la seua vegada l'havia copiat d'un altre arxiu particular. Al no conservar l'original les primeres i últimes pàgines, era difícil d'ubicar dins la historiografia local, però del que no hi ha dubte és que es tracta d'una "Guia d'Alcoi", semblant a les ja conegudes d'altres èpoques, i en aquest cas datada en 1753, ja que anava a celebrar-se el centenari dels fets miraculosos de la Font Roja.
A més d'uns trets geogràfics i històrics (que inclouen els habituals mites de l'antiga historiografia local), la guia serveix sobre tot per a descriure tots els aspectes de la vila d'Alcoi d'aquell moment: urbanisme, edificis destacats, oficis i gremis, serveis i institucions, festivitats religioses... i fins i tot adjunta una relació d'alcoians cèlebres i de les nombroses i inversemblants relíquies que tenien els diferents temples locals. El desconegut autor mostra una gran erudició, tot i que també recull moltes parts de la Célebre Centuria de Vicente Carbonell, de qui parlarem en altra ocasió.
Una curiositat, en definitiva, de gran interés històric, sobre tot pel moment en què va ser escrita, i que de segur encara podeu trobar a preu molt assequible, gràcies a l'econòmica edició que es va fer fa uns anys.

2 comentaris:

Judith ha dit...

Molt interessant, encara que he de reconèixer que el tinc pendent.

Viper ha dit...

No és que aporte grans coses, però com dic, té molt interés històric, i a més es llig en un ratet.