dissabte, 13 de novembre de 2010

Biblioteca Alcoiana (XXIX)

Títol: Episodios alcoyanos de la Guerra de España
Autor: Rafael Coloma Payá
Any d'edició: 1980
Editor: Casa de Alcoy, Gráficas Díaz (imp.), Alacant.
Pàgines: 429
ISBN: 84-300-3595-8
 
És precís enfrontar-se amb suspicàcia a una obra sobre la Guerra Civil escrita per un convençut falangista i ex-voluntari de la "División Azul", i no ajuda, tot i la seua pretesa objectivitat a la introducció,  trobar-se a la primera pàgina amb allò de "se había alzado en armas el Ejército, para salvar a España del caos en que la estaba sumiendo el Frente Popular". 
Una vegada previnguts, i obviant la contínua condemna moral sobre les baixes d'un bàndol i no les de l'altre, és un llibre certament recomanable, ja que realitza una exhaustiva crònica de tots els esdeveniments, mes a mes, ocorreguts a Alcoi en aquells anys difícils. Apart de les seues pròpies vivències, utilitza com a fonts els periòdics de l'època (fonamentalment la Gaceta de Levante, primer, i Humanidad després), així com diverses obres de la historiografia franquista que, òbviament, soles ens donen una visió dels fets, però ací havem d'exculpar a l'autor, perquè en 1980 encara no existia pràcticament cap estudi des de l'altre costat.
Està realitzada amb prou rigor d'investigació, amb un índex detallat, bibliografia i fins i tot citació de fonts (de forma un poc general, això sí) al final de cada capítol, cosa que és d'agrair per si es vol aprofundir amb l'estudi. Les imatges són escasses, centrades principalment en els temples enderrocats i en les tombes d'alguns "caídos", aspecte de nou tendenciós, perquè també es podria haver il·lustrat amb alguna conseqüència dels bombardejos, per exemple.
En qualsevol cas, i amb les precaucions assenyalades, és un testimoni indispensable per a conéixer millor les circumstàncies de la Guerra al nostre poble, però ja és pràcticament impossible d'aconseguir. Per sort, hi han alguns exemplars disponibles a les biblioteques locals.

3 comentaris:

Judith ha dit...

No se per què, però aquest tema és un dels meus preferits.
Tens raó, indispensable.
Salutacions.

dimoni de xiquet ha dit...

Rafael Coloma mes enlla del seu posicionament favorable al feixisme es un testimoni important per compendre la guerra i la llarguisima posguerra.
Era un alcoià important i va deixar una gran emprenta.Val la pena llegir aquest llibre.
Aixó, com tot llibre sobre la guerra, amb precaucions.

Viper ha dit...

Teniu raó, amb les lògiques reserves, però és un testimoni de primera mà, indispensable per a qui li interesse el tema.