dimecres, 8 de desembre de 2010

Biblioteca Alcoiana (XXX)

Títol: José Peidro, de la CNT. Retazos del movimiento obrero y la guerra civil en Alcoi y Vila-Real.
Autor: Miquel i Andreu Amorós Peidro.
Any d'edició: 2005
Editor: Likiniano elkartea, Publidisa (imp.), Bilbao.
Pàgines: 143
ISBN: 84-609-8878-3
 
Tematitzat com estic últimament amb la Guerra Civil a Alcoi, no vaig poder resistir la temptació de fer-me amb aquest llibret que circul·la pels establiments locals. Els autors són dos reconeguts anarquistes, sobre tot el primer, autor de nombrosos llibres de temàtica llibertària, que en aquesta ocasió col·laboren per fer una mena de biografia del seu avi matern, el protagonista del títol.
Dic que no és una biografia a l'ús, perquè en realitat es tracta d'una espècie de cronologia del moviment obrer paral·lela a l'existència del seu avi, des que nasquera pràcticament amb el segle XX (1897) fins a la seua mort (1941) als camps de treball de les colònies franceses nord-africanes. Aquesta última etapa, basada quasi exclusivament en les cartes que enviava a la família, sí que és ja netament biogràfica.
La resta, com deia, ens ofereix un panorama prou complet del moviment obrer tant a Alcoi com a Vila-real, on les circumstàncies van fer traslladar-se al protagonista, obrer metal·lúrgic, per a treballar. Com resa el títol, va ser militant de la CNT, tot i que normalment apartat, per voluntat pròpia, dels grups dirigents, així que, junt amb la ideologia confessa dels autors, és evident que l'anarcosindicalisme és el gran protagonista del llibre, més si tenim en compte la seua importància a Alcoi en aquell moment.
Prou ben documentada, amb bibliografia, llistat d'arxius consultats, notes i apèndix fotogràfic, si alguna cosa trobem en falta és precisament un esperit més crític amb l'actuació del moviment llibertari al llarg del conflicte, ja que també va ser partícip destacat del fracàs del seu bàndol.
Un poc dens per moments, el recomane als interessats pel tema que vulguen aprofundir més en les circumstàncies d'aquells temps.

3 comentaris:

Judith ha dit...

Altre que tindré que posar a la llista.
Salutacions.

Viper ha dit...

La llista, al final, és més llarga que la butxaca, veritat? I més al preu que estan eixint ara alguns llibres...

Judith ha dit...

Tens raó, encara que sempre podem anar a la Biblio. El problema està en que molts de nosaltres preferim tindre la nostra biblioteca particular d'Alcoi.