divendres, 28 de gener de 2011

Biblioteca Alcoiana (XXXIII)

Títol: Retazos de una época de inquietudes
Autor: Mario Brotóns Jordá
Any d'edició: 1995
Editor: Autoedició, Artes Gráficas Alcoy (imp.), Alcoi.
Pàgines: 516
ISBN: 84-605-2174-5
Baix aquest suggeridor títol trobem les memòries de Mario Brotóns,  també conegut com "Aventino", polifacètic alcoià, llibreter i paperaire de professió, però també excursionista, arqueòleg aficionat (va descobrir amb uns companys les pintures de La Sarga) i, sobre tot, destacat dirigent del socialisme alcoià durant el franquisme. Precisament, la vessant política és la que aborda en aquesta obra, des dels seus inicis com a milicià anarquista fins al seu rebuig al nou PSOE sortit de la Transició.
Curiosament, els primers capítols són de caire més històric, repassant dos moments claus del moviment obrer alcoià: el moviment luddita i la Revolució del Petroli, més uns altres amb generalitats sobre Alcoi i la Història d'Espanya. Però el que ens interessa, evidentment, són els capítols dedicats a la seua trajectòria vital, començant per ser, amb 14 anys, el milicià més jove del batalló que va anar a combatre a Còrdova, i passant després pels esdeveniments de la Guerra Civil, les seues etapes a la clandestinitat i la presó, per a finalment conéixer la refundació i l'evolució del PSOE alcoià i provincial.
Un matís important: la que jo tinc és la segona edició, que augmenta considerablement la primera, i la qual es va publicar el mateix any de la seua mort. Per una banda, adjunta un apèndix dedicat a explicar tot el que sabia sobre la famosa massacre de la carbonera del Cercle Industrial, i certament ell era la persona més informada dels que quedaven per a contar-ho, aportant fins i tot el nom dels autors. Al mateix temps, li servia per a criticar durament les versions aportades per Coloma i Pascual que ja havem abordat per ací. Per altre costat, també adjunta un fullet plegat dedicat a la identificació que ell mateix va fer del famós "milicià caigut" de la foto de Capa, també portada de l'obra.
Imprescindible, per tant, buscar aquesta segona edició si vos interessa el llibre, i haurà de ser a la biblioteca, perquè és quasi impossible de trobar a la venda.

3 comentaris:

Judith ha dit...

Un llibre més per als qui estan interessats en la Guerra Civil a la nostra ciutat.
Salutacions.

Viper ha dit...

I ara acaba de traure un altre el CAEHA, no? Li pegarem una ullada.

Salut!

Judith ha dit...

Sí. Aquesta setmana van publicar "Mis memorias de la guerra española (1936-1939)", de Salvador Jordá Agulló y pròleg de Paco Blay i Emilio La Parra.
Encara no he pogut pegar-li una mirada. A vore si la setmana que ve puc arreplegar un exemplar.