divendres, 25 de febrer de 2011

Biblioteca Alcoiana (XXXV)

Títol: El combate político de Juan Botella Asensi
Autor: Adrián Miró García
Any d'edició: 1981
Editor: Instituto de Estudios Alicantinos, Sucesor de Such, Serra y Cía. (imp.), Alacant.
Pàgines: 270
ISBN: 84-00-04845-8

Seria qüestió de fer una anàlisi més concreta, però em fa la sensació que gran part del repertori bibliogràfic alcoià existent fins als anys 80 se'l devem, apart de a l'autoedició, al mecenatge de les diferents versions del Monte de Piedad i al de l'Institut d'Estudis Alacantins, entitat vinculada a la Diputació Provincial i que hui en dia porta el nom del nostre Juan Gil-Albert. Ara ja es dedica soles a patrocinar treballs d'investigació i tesis doctorals, però al seu moment va permetre eixir a la llum moltes obres que d'altra forma mai haurien existit o passarien desapercebudes als arxius del Ciudad.
Aquest no és una excepció, ja que originalment va ser publicat pel seu autor a mode de fulletó setmanal al periòdic local, per a ser després recopilat en forma de llibre. A Adrián Miró no cal que el presentem, però potser sí al seu biografiat, un gran desconegut per als alcoians, tenint en compte que és l'únic que, de moment i si no m'equivoque, ha arribat a ministre.
Republicà i esquerrà serien qualificatius que podríem aplicar a Juan Botella Asensi, a més d'íntegre, ja que mai va renunciar a la seua ideologia. A través de la seua vida podem conéixer les intimitats polítiques d'eixa etapa poc estudiada de l'Alcoi de la Restauració, per a passar, després dels seus inicis com a advocat a Madrid, a la primera línia nacional com a diputat i Ministre de Justícia (soles 80 dies) de la II República.
No es porteu a engany, el títol ja deixa palés que és una obra eminentment política, i això és el que es trobareu, però també serveix per a conéixer la personalitat d'un gran alcoià, germà precisament de l'alcalde Evaristo Botella, afusellat al final de la Guerra Civil, i pare de l'escriptor Virgilio Botella, del que, curiosament, el propi Adrián Miró ha publicat molt recentment un altre fulletó setmanal al Ciudad. El veurem algun dia recopilat?
L'obra ja té uns anys, però es pot trobar en llibreries de vell, apart de, com no, a les biblioteques habituals.