dimecres, 2 de març de 2011

Biblioteca Alcoiana (XXXVI)

Títol: Casos y cosas sobre Alcoy
Autor: Roberto García Payá
Any d'edició: 2004
Editor: CAM, Alfagràfic (imp.), Alcoi.
Pàgines: 215
ISBN: 84-688-6923-6

De nou tenim una altra recopilació d'articles del Ciudad, en esta ocasió obra de Roberto García Payá, director i professor que fou de l'Escola Industrial, a més d'Enginyer Cap Municipal, entre d'altres càrrecs. Pòstumament se li va editar altre llibre, Alcoy y sus aguas (2007), ja que aquest fou un dels seus camps d'actuació.
El recull està classificat en àmbits temàtics: Urbanisme, Aigües, Medi Ambient, Indústria i Economia, Ensenyament, Personatges i Varis, amb articles des de finals dels anys 70 fins a principis dels 2000. Ací radica gran part del seu interés, ja que ens permet conéixer els problemes sempiterns que ha patit Alcoi, molts d'ells encara sense resoldre, així com les dots de "futuròleg" de l'autor. L'enginyer demostra la seua gran formació i cultura als diferents articles, lògicament d'interés variable per al lector, a més de la seua constant crítica al sanusisme, més significativa si tenim en compte que ell era de vella tradició socialista (el seu oncle, militar, fou qui afavorí l'accés del poble al quarter a l'inici de la Guerra Civil davant del perill de sublevació, fet que li suposà el posterior afusellament).
En definitiva, es tracta d'una obra certament recomanable, com a testimoni de primera mà d'un protagonista i d'una ment tan preclara d'aquell Alcoi tan recent i tan llunyà al mateix temps. Ja és difícil de trobar però, com sempre, el teniu a la biblio.

4 comentaris:

Judith ha dit...

Una de les coses que te de bo la biblio és que des de fa ja molts anys, per norma general, solen tindre al menys un exemplar de cada llibre de temàtica alcoiana que ix.
Un deu per a ells.

Viper ha dit...

Supose que també es deu a la bona voluntat dels autors o editorials, però sí, és imprescindible al menys tindre un lloc on saps que pots trobar tot (o quasi tot) allò publicat a Alcoi.

Judith ha dit...

La majoria de vegades és gràcies al personal tècnic de la biblio, que es preocupa. Però també és cert que molts autors fan donació d'alguns exemplars per al fons local.
Salutacions.

Viper ha dit...

Doncs molt bé per ells. Com dic, tot un encert.

Salut!