dissabte, 12 de març de 2011

Biblioteca Alcoiana (XXXVII)

Títol: Un siglo de construcción, 1903-2004
Autor: Vicente Pérez Seguí
Any d'edició: 2010
Editor: Autoedició, Gráficas Alcoy (imp.), Alcoi.
Pàgines: 93
ISBN: 978-84-614-5671-0

Fa pocs dies anava a la presentació d'aquest llibre, que partia d'una premissa interessant: l'arquitectura des del punt de vista dels mestres d'obres. Sovint, quasi sempre millor dit, els historiadors tenim el vici de quedar-se amb els grans noms: reis, generals, presidents, empresaris... i poques vegades (també per la inexistent informació) ens referim a la gent que hi ha darrere i que possibilita les seues gestes. Amb la construcció passa el mateix, i sempre ens quedem amb els arquitectes, però mai amb els que en realitat fan els edificis. L'arquitectura és un cas insòlit dins de les arts: autors i executors solen coincidir a la pintura o l'escultura, però en altres com la música, el teatre o el cinema els dos tenen igual reconeixement, cosa que no succeïx a la construcció.
L'autor del llibre que ens ocupa pretén suplir, en part i humilment, eixa injustícia, com a últim membre d'una saga familiar de tres generacions que s'han dedicat a aquest ofici, els "Chulleta". El seu avi, Vicente Pérez Espinós, començà com a mestre d'obres quan aquests ja començaven a deixar el protagonisme als arquitectes titulats, i visqué el gran esplendor de la burgesia alcoiana. El seu pare, Vicente Pérez Jordà, s'enfrontà als difícils anys de postguerra i a la reconstrucció i creixement d'Alcoi. I ell mateix, Vicente Pérez Seguí, va assumir l'adaptació de l'empresa ("Viaducto Obras") als temps moderns i les noves necessitats.
El llibre és modest, de fet es llig en un sospir, i potser és més interessant la nombrosa documentació gràfica que aporta, però tampoc se li pot demanar més. Seria tasca dels historiadors abordar de veritat aquest tema, i no soles pel que fa als mestres d'obres, sinó també a tots els artesans anònims que han col·laborat a engrandir eixes edificacions.

2 comentaris:

Judith ha dit...

Acabat d'eixir del forn, sols he ppogut pegar-li una miradeta per damunt.
La primera sensació va ser un poc decepcionant, ja que esperava plànols i més text, supose. Però com he dit, va ser sols una ullada ràpida. A vore si tinc temps i li dedique un ratet més llarg.
Per cert, què tal va anar l'excurció? Vau poder fer-la?
Salutacions.

Viper ha dit...

Es va suspendre, ja aviaré quan la tornem a posar.

I sí, com deia, el llibre és modest, però en fi, alguna cosa nova aporta.