dissabte, 19 de març de 2011

Biblioteca Alcoiana (XXXVIII)

Títol: Lecturas alcoyanas
Autor: Rafael Coloma Payá
Any d'edició: 1967
Editor: Autoedició, La Victoria (imp.), Alcoi.
Pàgines: 176
ISBN: ---
 
És increïble la quantitat de llibres que es van publicar als anys 60-70 a Alcoi, quasi sempre fruit de l'autoedició, amb uns autors habituals i amb temàtiques molt diverses. La majoria impossibles de trobar al nostre poble, gràcies a Internet poden anar recuperant-se molts provinents de biblioteques desaparegudes o de particulars, però sovint són "tirs a cegues", perquè la informació sobre molts d'ells és pràcticament inexistent. En aquest cas, tant l'autor com el títol eren prou significatius, però el contingut era una incògnita.
I el que m'he trobat és una recopilació d'una trentena de textos (potser d'articles del Ciudad? No ho especifica) sobre diferents aspectes històrics d'Alcoi, basats en diverses troballes documentals que l'autor va fer a l'Arxiu. L'ordenació és completament anàrquica, sense relació cronològica ni temàtica, i l'interés també és variable, però no deixen d'haver algunes aportacions interessants. És totalment fruit d'una època òrfena d'historiadors (amb les excepcions de Rogelio Sanchis i Adrian Espí), depenent de la bona voluntat dels lletraferits locals, el que donava lloc a publicacions d'aquest tipus. Llàstima que moltes d'elles passen ja completament desapercebudes per a la historiografia alcoiana.
Sembla que al que tinc li falta la sobrecoberta, i pel que veig soles existeix un exemplar de consulta a la biblio.

2 comentaris:

Judith ha dit...

L'autoedició és una pràctica prou habitual a Alcoi, i de fet hui per hui encara hi ha autors que utilitzen aquest sistema, el que fa que molts llibres siguen casi imposibles de trobar, com molt be has dit.
No l'he llegit, així que...un més per a la llista. Crec que no podré acabar-la mai i que sempre en tindré pendents.
Salutacions.

Viper ha dit...

Ni entre els dos completarem mai eixa llista. I és que no tot en la vida és bibliografia alcoiana...