dimarts, 1 de març de 2011

El CADA

Havíem deixat passar els dies sense trobar el moment per a visitar el nou Centre d'Art d'Alcoi, el CADA, però ja puc parlar-vos de les primeres impressions.


En primer lloc, la ubicació és excel·lent: cèntric i a un edifici amb la prestància de l'antic Monte de Piedad, al qual se li ha fet una reforma amb molt de criteri. És un problema si vas en cotxe, clar, però ben prop està l'aparcament públic de La Alcoyana (al qual no li vindria malament una reforma, per cert).
Les sales interiors tenen espai suficient, i ha sigut un encert la conservació de la Sala de Juntes i la Sala del Consell, com a homenatge a la història de l'entitat originària, la més antiga de les que formen l'actual CAM. I és que l'edifici continua sent propietat seua, destinant la planta baixa i la segona a la seua Obra Social, mentre que la primera està dedicada a les exposicions del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana.
Les primeres que van inaugurar el museu van ser la de "Elogi de la pintura. Alcoi 1865-1925", i "Mitos de Cano. La exposición". Òbviament, la que ens interessava era la primera, tot i que la segona, que per cert ja ha estat clausurada, no deixava de ser curiosa, referida a fotos taurines dels famosos que venien per Espanya. La de pintura, com deia, la més interessant, està dedicada a una mostra d'eixa magnífica generació artística que vam tindre a Alcoi a les acaballes del segle XIX i inicis del XX. Obres d'Antonio Gisbert, Emilio Sala, Lorenzo Casanova, Plácido Francés, Francisco Laporta, Fernando Cabrera... i fins i tot una escultura de Lorenzo Ridaura, amb l'interés afegit de pertànyer totes elles a institucions privades o particulars, i per tant no massa accessibles habitualment. Si no haveu anat, no se la perdeu, hi ha de temps fins al 20 de març.
Ja era hora que a Alcoi tinguérem un museu d'art, però ací podem fer també la major crítica: la increïble estupidesa de l'Ajuntament d'Alcoi, que per no poder ni veure a la Consellera de Cultura (del mateix partit!) que ha finançat en gran part l'obra, s'ha desentés completament, perdent una oportunitat única de tindre un espai propi per a tota eixa col·lecció municipal dispersa en diferents dependències i magatzems. Espere (desitge), que si algun dia enviem a pastar fang a estos borinots es puga arribar a algun tipus de conveni.

6 comentaris:

En Grewol ha dit...

Jo el vaig visitar estos nadals, i banda de xicotets detalls per polir com parets amb bonys o marques de rodes al entrar del museu, és el què Alcoi necessitava des de feia molt de temps. Ja era hora!

Com a humà del carrer és indigne que al consistori es guarde en magatzem una extensa col·lecció d'Art i què per política ningú puga gaudir-ho com Déu mana. Com bé dius, ja cauran i és faran les coses com toca!

Judith ha dit...

Completament d'acord amb vosaltres. El lloc i l'edifici, ideals. Les exposicions perfectes, tant la de pintura alcoiana com la de fotografies de cano.
L'únic que crec ha fallat, és que no estava massa clar quin era el principi i quin el final de l'exposició i nosaltres vam acabar veent-la al revés.
En quant al tema de la política, per a què parlar. Una cagada més d'aquests ineptes.
Salutacions.

Viper ha dit...

És veritat, Grewol, a l'exterior encara no ho han acabat del tot, però bé, es poden disculpar les presses de la inauguració. No m'he fixat, per cert, si han tapat (espere que no) els impactes exteriors dels bombardejos.

Ah! I me s'ha oblidat comentar això, Judith, que l'ordre de l'exposició no està clar, nosaltres també el vam fer al revés, jeje...

Gràcies pels vostres comentaris.

Mirims ha dit...

D'acord en tot, però a banda de les exposicions cal destacar la programació cultural que estan fent. La majoria relacionada amb noves tecnologies.

Un 10 per a la CAM llàstima que els nostres polítics siguen tan pixorros.

Viper ha dit...

És cert, dóna la sensació d'estar molt viu. És possible que demà hi haja una taula redona sobre novel·la gràfica?

Que no decaiga.

Judith ha dit...

Jo si em vaig fixar en els impactes dels bombardejos, i han sigut respectats.
Salutacions.