dissabte, 4 de juny de 2011

Biblioteca Alcoiana (XLIII)

Títol: Alcoy en su Historia
Autor: Enrique Payá Guillem
Any d'edició: 1982
Editor: CAAM, Gráficas Ciudad (imp.), Alcoi.
Pàgines: 156
ISBN: 84-500-7670-6

Hui tenim un llibre peculiar dins la bibliografia alcoiana, ja que es tracta en realitat d'un còmic, obra de l'únic (supose) dibuixant d'historietes professional que havem tingut al nostre poble, conegut amb el pseudònim de "Payagill". Va treballar per a la popular Editorial Valenciana, i allà pels anys 70 inicià les seues col·laboracions amb Ciudad, on va aparéixer precisament aquesta obra en forma de serial, recopilant-la anys després en aquesta publicació.
Payagill demostra un estil de dibuix molt elaborat, a vegades "barroquitzant", però el que no podem analitzar és la seua narrativa, ja que, al ser un còmic sobre tota la Història d'Alcoi, es converteix en una successió d'escenes amb textos de recolzament, en ocasions un poc densos. Abasta des de la Prehistòria fins a la Guerra Civil, basant-se en la historiografia clàssica que existia aquells anys, i que recull al final, el que suposa que apareguen no poques errades que han anat corregint els historiadors els darrers anys, sobretot pel que fa a les etapes més antigues. Tanmateix, és d'agrair la voluntat de l'autor per reflectir fins als detalls més secundaris de la història local.
El conjunt és una obra molt digna, amb moltes hores de treball al darrere i que, al menys per la seua originalitat, mereix que li pegueu una ullada.

4 comentaris:

Judith ha dit...

Supose que actualment serà pràcticament impossible trobar un exemplar.
De tota manera sempre podrem, els que no en tenim un, vore'l a la Biblio.
Salutacions.

Viper ha dit...

Pues tens un a Todocolección, si no m'equivoque. Això sí, 50 eurets...

VIBIMAR ha dit...

Efectivament, a todocoleccion hi ha un parell, però els dos a 50 euros. Es díficil de trobar perquè fa un parell d´anys que jo el busque. En todocoleccion farà mig any que estàn. Jo l´ha llegit perque el té un amic. A eixe preu, evidenment no el compre. La veritat es que el llibre ésta molt bé i com dius es una raressa dins de la bibliografia alcoiana, encara que jo també vaig fer un intent d´història d´Alcoi però en vinyeta en Historietes alcoianes (al meu blog hi han algunes vinyetes i l´història del llibre publicat però sense aplegar a les llibreries, de totes maneres a la boblioteca hi ha un eixemplar). En definitiva, per a mi un bon llibre en bons dibuixos tipo Capitán Trueno i relat històric aceptable, com dius bé amb errades heredades de la historiografia alcoiana de principis de segle XX. Salutacions.

Viper ha dit...

Per internet es troben autèntiques joies, però els preus, sovint, són prohibitius.
Recorde les teues vinyetes al Ciudad, però no sabia que ho havies recopilat en llibre. A vore si un dia el veig per la biblio.
Salut!