dimecres, 19 d’octubre de 2011

Biblioteca Alcoiana (XLV)

Títol: La Historia que no se escribió.
Autor: Rafael Terol Aznar.
Any d'edició: 1996
Editor: Autoedició, Gráficas Ciudad (imp.), Alcoi.
Pàgines: 271
ISBN: 84-605-5836-3
 
Ens quedava pendent, des de feia un temps, l'altra part de l'autobiografia de Rafael Terol. Si aquella se centrava en la seua etapa com alcalde, aquesta és un repàs a tots els altres aspectes que va abastar en la seua polifacètica vida, que no és dir poc. Parlarà dels seus negocis, de la seua relació amb la Festa, de les seues actuacions des de la patronal tèxtil, i fins i tot de qüestions polítiques que es va deixar per contar a l'anterior obra.
El més interessant, com també dóna a entendre al títol, és que aporta una visió anecdòtica o extraoficial, lluny de rancors o complexos i amb poc afany d'autocomplaença, i això que podem considerar-lo, sens dubte, com una de les 4 o 5 figures clau de l'Alcoi de la segona meitat del segle XX. No s'enganyem: aquest factòtum de la burgesia local era un home de dretes, i no puc estar més en desacord amb la seua visió del moviment obrer alcoià vuitcentista, però el seu talant li permetia ser dialogant i just quan la situació o requeria (quant haurien d'aprendre alguns!), i eixa honestedat li va comportar el respecte de tots.
No puc més que recomanar-vos aquesta particular visió d'una etapa d'Alcoi que ha sigut molt poc estudiada (que jo sàpiga, hi ha un buit historiogràfic entre la Guerra Civil i la Transició que algú s'hauria d'encarregar d'omplir). És pràcticament impossible de trobar, però a la biblio teniu alguns exemplars.