dimecres, 26 d’octubre de 2011

Biblioteca Alcoiana (XLVI)

Títol: Naturismo, filosofía universal. 70 años de naturismo y desnudismo en Alcoy. 
Autor: Agustín Belda Carbonell. 
Any d'edició: 1984 
Editor: Autoedició, Gráficas El Cid (imp.), Alcoi. 
Pàgines: 177 
ISBN: 84-398-2936-1

Fa poc va caure a les meues mans una d'aquelles "rareses" bibliogràfiques que demostren que a Alcoi s'ha escrit pràcticament de qualsevol tema. L'autor, al que li conec un parell de llibres més, fou fundador i membre destacat d'aquella Societat Naturista Cultural que es va crear a Alcoi en 1922, una de les pioneres i de les més destacades a nivell nacional (arribà a superar el centenar de membres i va editar algun que altre llibre), que va fer dels Canalons el seu lloc de reunió i retrobament amb la natura.
En realitat, l'apartat dedicat a Alcoi és anecdòtic: la major part del llibre és una defensa d'aquest peculiar mode de vida lligat al vegetarianisme, el nudisme i, en el cas d'Alcoi, íntimament vinculat amb l'anarquisme. Prohibits i perseguits després de la Guerra Civil, el Centre Excursionista va servir per a reagrupar-se fins que, a inicis dels anys 70, van renàixer amb el nom de "Societat Naturista Vegetariana", i per tots és coneguda encara la pràctica del nudisme al Racó del Salt.
Lògicament, el llibre és recomanable per a tots els interessats en el tema, però si no, sols es queda en una curiositat bibliogràfica. Hi han diversos exemplars a la biblio.

3 comentaris:

Osukaru ha dit...

Vaja!. Quina curiositat. N sabía que había una asociació naturista a Alcoi...

Off Topic:
Has vist la peli de La Voz Dormida?. Un altre bon document històric de la Espanya de Postguerra. Te els seus tòpics, però pense que és recomanable.

Viper ha dit...

No l'he vista, però me l'apunte. Penses que pot servir per a classe?

Osukaru ha dit...

Mmmmm... Si selecciones fragments i ho enjuntes amb altres mostretes de Las 13 rosas i pelicules on aparega la figura de la dona durant la postguerra potser una activitat interessant.
Sempre sol ser interessant aquest tema per a que els xavals vegen "l'ambientillo" que es respiraba en l'época.