dimarts, 1 de novembre de 2011

Biblioteca Alcoiana (XLVII)

Títol: Primer Congreso de Historia del País Valenciano
Autor: AA.DD.
Any d'edició: 1971
Editor: Universitat de València, Artes Gráficas Soler (imp.), València. 
Pàgines: 718, 955, 854 i 794.
ISBN: 84-600-5660-0

Feia temps que anava darrere d'aquesta obra, però els pocs exemplars disponibles estaven fora del que estic disposat a pagar per uns llibres. Gràcies a les meravelles de la globalització, l'he pogut obtindre d'una llibreria de Cleveland, Ohio (com aniria a parar allí?), a un preu molt raonable fins i tot amb les despeses del transport.
Aquest mític congrés fou celebrat a València del 14 al 18 d'abril de 1971, i en ell va prendre part el més granat de la cultura valenciana del moment. Tot i la varietat dins les innumerables col·laboracions que hi van haver, va suposar una vertadera renovació de la historiografia valenciana, tot adquirint, des de llavors, un caràcter més econòmic i social, d'acord amb els corrents que ja feia temps es desenvolupaven per Europa. L'edició de les actes va ser costosa, com ho demostren les dates de publicació dels quatre gruixuts volums (1973, 1974, 1976 i 1980), els quals estan dividits en: Estudis sobre fonts documentals (vol. I); Prehistòria, Hª Antiga i Medieval (vol. II); Hª Moderna (vol. III); i Hª Contemporània (vol. IV).
I per què faig aquesta ressenya? Doncs per què, lògicament, no van faltar les col·laboracions alcoianes, així que em permet citar-vos els títols dels treballs centrats específicament en Alcoi:

- Fonts documentals d'Alcoi (segles XVIII, XIX i XX). R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. I).
- Contribució a un catàleg de premsa periòdica alcoiana (segles XIX-XX). R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. I).
- El "offici de sastres y calcetters de Alcoy". Rogelio Sanchis Llorens (vol. III).
- El padró de 1784: una aproximació a l'estructura social d'Alcoi. R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. III).
- Origen y antigüedad de la fiesta de moros y cristianos de Alcoy. Enrique Cerdá Gordo (vol. III).
- Demografia d'Alcoi: 1860-1936. R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. IV).
- Moviments socials d'Alcoi: un intent de cronologia. R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. IV).
- Les epidèmies colèriques a Alcoi: 1854 i 1885. R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. IV).
- Bateigs, matrimonis i defuncions a Alcoi des del 1843 al 1860. R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. IV).
- Els fets d'Alcoi de 1909 i la guerra del Marroc. Jaume Pérez Montaner (vol. IV).
- Sobre arquitectura alcoyana en los años 1930-1936. Vicente M. Vidal Vidal (vol. IV).
- "El Primer Congreso Regional de Sindicatos Textiles y Fabriles de Levante" (Alcoi, juliol del 1937). R. Aracil, M. García i J. Bernabé (vol. IV).

El primer que crida l'atenció són les nombroses aportacions de Rafael Aracil Martí, Màrius García Bonafé i Josep Maria Bernabé Maestre, tots ells especialistes en anàlisi econòmica i social, que van trobar a Alcoi un camp totalment inexplorat a aquell moment. De fet, aquests estudis serien la base que utilitzarien Aracil i García Bonafé per a la seua obra sobre el procés industrial d'Alcoi, que algun dia ressenyaré, pilar sobre el que es recolzen tots els treballs locals posteriors.
A banda d'estes qüestions, l'únic interés que pot tindre l'obra, apart del purament bibliogràfic, és si es busca informació sobre algun tema en concret que va ser abordat, així que vos pose l'índex de comunicacions (no estan les del segon volum, això sí).

2 comentaris:

Judith ha dit...

Moltes vegades el més difícil de localitzar en quant a bibliografia alcoiana són els articles a actes de congresos (com és el cas) o a revistes de diferents temàtiques.
Molt interessant aquesta resenya.
Salutacions.

Viper ha dit...

Cert, i la guia bibliogràfica de Blay i companyia ja ha quedat un poc antiquada.

Salut!