dimarts, 10 de gener de 2012

Biblioteca Alcoiana (XLIX)

Títol: Al Azraq y Alcoy 
Autor: Ricard Bañó Armiñana 
Any d'edició:2003 
Editor: Mariola edicions, Artes Gráficas Alcoy (imp.), Alcoi.  
Pàgines: 112 
ISBN:84-933181-0-8

Aquesta és una d'eixes obres que passen prou desapercebudes, potser per la seua escassa tirada o per ser afavorida per un càrrec fester (en aquest cas l'Alferes "Navarro" del 2003), fet que li pot atribuir poques pretensions, però sens dubte hauria merescut major atenció.
En unes poques pàgines, el professor i medievalista Ricard Bañó ens fa un complet repàs i ens posa al dia de les dades que tenim actualment sobre l'origen i fundació d'Alcoi, les revoltes d'Al Azraq i els inicis de la devoció a Sant Jordi i, per tant, de la nostra Festa, tot amb un rigor historiogràfic fora de dubte, sense renyir-se amb una exposició molt amena.
Potser no semble gran cosa a colp d'ull, però per coneixement del tema vos dic que qualsevol intent d'apropar-se a aquestes qüestions sempre ha tupat amb falsedats històriques i tradicions mal enteses, fins que entre Josep Torró i el propi Bañó van començar a aportar un poc de llum, a partir dels anys 80, amb les seues investigacions.
A més, es completa amb un índex toponímic, altre onomàstic, una breu bibliografia comentada, una ressenya històrica dels diferents espais geogràfics mencionats al llibre, i un recull de fotografies. No es pot demanar més en tan poc espai. Bé, potser una petita revisió abans d'impremta li hauria anat bé, perquè són moltes les errades tipogràfiques detectades, però a banda d'açò, cap queixa. Com a curiositat, el meu exemplar està enquadernat al revés, amb les tapes a la inversa del text. Amb un poc de sort, supose que encara es podrà trobar a alguna llibreria local. I si no, com sempre, a la biblio.