divendres, 10 de febrer de 2012

Biblioteca Alcoiana (LIII)

Títol: Viajeros por Alcoy 
Autor: Adrián Miró García 
Any d'edició: 1973 
Editor: Caja de Ahorros Provincial, Gráficas Díaz (imp.), Alacant. 
Pàgines: 108 
ISBN: 84-500-5761-2

El fet de viure tants anys allunyat d'Alcoi no li va suposar obstacle a Adrián Miró per a ser un dels nostres autors més prolífics, com ja hem anat veient per ací; i encara més, la seua estada a París li va permetre accedir a moltes obres que ací haurien passat completament desapercebudes.
És el cas d'aquest llibre, on tenim una autèntica compilació de literatura periegètica, aquella que relata un viatge, relacionada amb el nostre poble. És a dir, recull les diverses experiències que diversos viatgers, la majoria huitcentistes i francesos, van tindre quan van passar per Alcoi en una etapa dels seus periples per tota la geografia espanyola. Crida l'atenció la descripció comuna de l'aïllament i les dolentes comunicacions, així com les diverses estampes "aflamencades" que hui se'ns fan un poc difícils de concebre a aquestes contrades. Tenim també visions des d'un punt de vista més geogràfic o científic, com les de Cavanilles o Nicklés, però com dic, les més sabroses són les d'eixos gavatxos als que els resultava tan irresistible i pintoresc el nostre país, i que no dubtaven a llançar-se a una aventura completament romàntica i no exempta de perills i penúries.
De tots ells, jo destacaria la famosa visita del baró de Davillier i Gustavo Doré, els quals ens brinden una curiosa visió de la Festa de Moros i Cristians, completada amb els famosos gravats de l'artista, entre ells el que reprodueix la portada de l'obra.
La llàstima és que no es va tractar d'un treball exhaustiu o enciclopèdic, com el propi Miró reconeix al pròleg, i encara haurem de parlar d'algun llibret més relacionat amb aquest peculiar gènere, els quals podríem considerar ampliacions.
Encara deu estar disponible a llibreries de vell i a preu assequible, però si no, com sempre el teniu a la biblio.

2 comentaris:

Judith ha dit...

Me'l anote a la llista.
Salutacions.

Viper ha dit...

És prou curiós, la veritat.

Salut!