dimarts, 22 de maig de 2012

Biblioteca Alcoiana (LVI)

Títol: La ciudad de tu vida
Autor: Ramón Climent Vaello (coord.)
Any d'edició: 2003
Editor: Gráficas Ciudad, Arts Gràfiques Alcoi (imp.), Alcoi. 
Pàgines: 424
ISBN: ---

Potser el nostre benvolgut Ciudad no tinga la relació qualitat-preu que seria desitjable (el "tebeo" o la "fulla parroquial" són alguns dels mots amb què se'l sol conéixer), o que a vegades haja mostrat un cert grau de servilisme cap al govern municipal (per altra banda, imagine, el seu màxim patrocinador), però és innegable el seu paper, junt amb Ràdio Alcoi, com a principal font d'informació local i testimoni de primera mà de la història recent del nostre poble i, en menor grau, de la comarca.
I això és precisament palpable al llibre que tenim hui per ací, editat al seu moment en forma de fascicles per commemorar el 50 aniversari del periòdic. Es tracta d'una selecció de notícies, distribuïda per anys, que ens permet escorcollar una etapa de la història local que no ha estat massa estudiada. Aclarisc que no són periòdics escanejats, com pot donar a entendre la portada, sinó que es tracta d'una reelaboració completa de les notícies, amb nova maquetació i, per descomptat, l'imprescindible apartat gràfic, el que li afegeix més mèrit a la tasca realitzada.
De fet, junt amb l'índex onomàstic que aporta al final, és una publicació que venia molt bé per localitzar algunes notícies concretes si es volia consultar l'hemeroteca, però ara encara ho tenim més fàcil, perquè si no m'equivoque ja està disponible al públic general de la biblio tot el Ciudad en format PDF.
En fi, ara que són moments difícils, on la disminució de compradors i de publicitat els ha obligat a reduir el planter temporalment, és precís reconéixer el seu meritori treball i la supervivència en un mercat tan reduït, així com l'esforç d'haver remodelat la seua web i apropar-la un poc més als mitjans moderns. Potser és un tebeo, però el necessitem.

4 comentaris:

Judith ha dit...

Estic d'acord amb tu amb això de que encara que la qualitat de vegades deixa un poc que dessitgar, el Ciudad ha sigut durant molts anys l'únic periòdic a nivell local (exceptuant la secció de l'Alcoià-Comtat a l'Informació) per a donar testimoni dels esdeveniments que han passat a la nostra ciutat, i per tant imprescindible la seua consulta per a qualsevol cosa.
Per altra banda, efectivament es pot consultar el Ciudad en format PDF a la Biblioteca Central, el que fa les recerques inmensament més sencilles i ràpides, encara que falten alguns anys per dalt o per baix (no ho recorde amb exactitud).
Salutacions.

Viper ha dit...

M'ho havien comentat! Doncs he d'anar a fussar-ho quan puga.

I ja que estem: hi ha pensat algo paregut per a la resta de la premsa històrica? Perquè els microfilms són un poc engorrosos... (encara que m'imagine que ara "el horno no está para bollos")

Salut!

Judith ha dit...

Com molt be dius, "el horno no está para bollos".
Però evidentment, és un projecte que te que estar ahí. Els microfilms no sols són engorrosos, sinò que tenen una qualitat pèsima. Però tal i com estan les coses, tindrem que apanyar-se amb ells i esperar temps millors.
Salutacions.

Viper ha dit...

Gràcies per la informació.

Salut!