dissabte, 23 de juny de 2012

Biblioteca Alcoiana (LVII)

Títol: Un reino para Tereseta la loca
Autor: Domingo Jiménez del Mazo
Any d'edició: 1987
Editor: Autoedició, Gráficas Ciudad (imp.), Alcoi. 
Pàgines: 120
ISBN: 84-404-0444-1

A la bibliografia alcoiana hi han alguns llibres que passen completament desapercebuts i no tenen repercussió més enllà del moment de la seua edició. És el cas del que hui ens ocupa, ja que ni l'autor ni el títol ens el vinculen, en principi, al nostre poble, però el lloc d'impressió em va posar sobre la pista i em va fer relacionar eixa "Tereseta" amb la de la cançó de l'Ovidi. L'autor, això sí, continua sent desconegut per a mi, tot i que al llibre ens diu que va vindre a Alcoi destinat com a soldat i, finalment, es va quedar a viure, sent autor d'altres obres que desconec per complet i tampoc figuren al catàleg de la biblio.
"Tereseta la loca" fou un personatge popular de l'Alcoi de mitjan segle XX, coneguda per la seua extravagància al vestir. La seua bogeria era atribuïda popularment a diverses causes: un bombardeig, un desencís amorós, una nevada a l'intempèrie...  o potser una combinació de totes, probablement. L'autor s'inspira en ella per fer una novel·la sobre la seua vida, que tot i presentar-la com a "fictícia" (els noms dels personatges sí o són), em sembla tan ben ambientada i tan coincident amb la informació dispersa que tenim de Tereseta que, segurament, darrere hi ha un vertader treball d'investigació i documentació.
La història, s'ho podeu imaginar, és trista i tràgica, però sobre tot ens serveix per apropar-nos a l'ambient d'Alcoi abans i després de la guerra, amb no pocs detalls molt interessants que sols ens poden arribar de forma novel·lada, com és el cas.
Es llig en un sospir i encara es pot trobar algun exemplar a bon preu per internet, a banda d'estar també disponible a la biblio, com sempre.
Com a curiositat, si algú vol saber alguna cosa més de Tereseta, apart d'aquesta obra i la cançó esmentades, també teniu una interpretació gràfica i una breu biografia al Alcoyanos de fábula de Canalejas, i una referència al recent Alcoyanas a las calles, de Modesto Satorre.

2 comentaris:

Judith ha dit...

No coneixia aquest treball. Un més que queda pendent.
Salutacions.

Viper ha dit...

Jo tampoc fins fa molt poc temps; una llàstima, perquè deuen d'haver unes quantes obres d'eixes "perdudes".

Salut!