dissabte, 20 de juliol de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXII)

Títol: Lucha de clases e industrialización.   
Autor: Manuel Cerdà Pérez   
Any d'edició: 1980 
Editor: Almudín, Foco berthe (imp.)    
Pàgines: 136   
ISBN: 84-300-2364-X

El tercer autor en discòrdia que va posar el focus sobre la industrialització alcoiana va ser el murer Manuel Cerdà, però des d'un punt de vista més social, amb especial atenció al moviment obrer. Aquest llibre suposa un resum de la seua tesi de llicenciatura, i el seu subtítol deixa prou clar de què tracta: "La formación de una conciencia de clase en una ciudad obrera del País Valencià (Alcoi: 1821-1873)".
En efecte, l'autor se centra des del primerenc ludisme de 1821 fins a la famosa "Revolució del Petroli" de 1873, i suposa una encertada reflexió sobre les motivacions que portaren al proletariat alcoià a adquirir consciència de classe i organitzar-se cada vegada més.
El llibre és breu i concís, molt documentat i instructiu (especialment pel que fa al procés que va seguir als fets del Petroli). 
L'any següent editaria el que podríem considerar una ampliació què, amb la mateixa temàtica, abastaria tot el País Valencià: "Els moviments socials al País Valencià", i què es remuntaria als tems de la Conquesta, per si us interessa.
Hui en dia és pràcticament impossible de trobar, a banda de tindre'l a les biblioteques habituals.