diumenge, 21 de juliol de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXIII)

Títol: Historia de los bomberos alcoyanos. Siglos XIX y XX.    
Autor: Francisco García Aznar 
Any d'edició: 1999 
Editor: Diputació Provincial d'Alacant, Gráficas Estilo (imp.)     
Pàgines: 344   
ISBN: 84-87032-56-7

Un curiós aspecte en què també vam ser pioners els alcoians (i mira què ens agrada...) va ser en tenir una brigada de bombers moderna, una de les primeres d'Espanya fundada per voluntaris en 1862. Aquest llibre suposa un repàs per tota la seua dilatada història, bé com a a servei de "La Unión Alcoyana", bé com a cos municipal, fins la seua absorció dins del Consorci Provincial de Bombers ja després de la Transició.
L'autor fou Francisco García, més conegut per tots com "Paco el bombero", segurament el cap més carismàtic que ha tingut el Parc local, qui el mamprengué després de la seua jubilació. Són dignes de reconéixer la profusió de dades i el treball de documentació que feu l'autor, basant-se tant en l'Arxiu i l'Hemeroteca com en actes i records propis, així com l'abundant material gràfic o els diversos annexos documentals, però també es nota la manca de rigor historiogràfic, com per exemple l'absència total de notes o bibliografia.
En la meua opinió, potser li hauria vingut bé una revisió externa a tot el material manuscrit per l'autor, perquè hi han apartats sense massa sentit o repetitius, així com un cert desordre en ocasions.
En qualsevol cas, com deia, s'ha de reconéixer el treball d'anys de recopilació d'informació i la pròpia experiència professional de l'autor, el que compensa un poc les altres mancances.
Com a curiositat, assenyalar que gran part del material ressenyat per l'autor és la base de l'actual Museu Provincial de Bombers, el MuBoma, situat a Alcoi a l'antiga fàbrica de "tacos" de la part baixa d'Alcassares, i polèmic al seu moment pel gran sobrecost en la seua construcció, poc justificable per a un museu d'aquestes característiques. Això sí, el resultat són les millors instal·lacions museístiques d'Alcoi, sens dubte, tot i que un poc buides de contingut.