dimecres, 24 de juliol de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXVI)

Títol: Papeleras Reunidas, S.A. Papelera Alcoyana, S.A. Historia de un fiasco.   
Autor: Enrique Cerdá Gordo   
Any d'edició: 1996   
Editor: Misèria i Companyia, Imprenta Belguer (imp.)    
Pàgines: 130   
ISBN: 84-87885-28-4

Finalitzem les ressenyes sobre l'obra paperera d'Enrique Cerdá amb, possiblement, la més interessant o la més documentada de totes, principalment degut a la seua pròpia experiència personal, ja que ocupà diferents càrrecs administratius a l'empresa durant gran part de la seua existència.
El llibre recull la història de com una societat fabril enorme, fundada en 1934 amb diferents complexes industrials a Alcoi, Banyeres, Cocentaina i Villalonga, primera productora nacional de paper de fumar, acabà afonant-se per les fluctuacions del mercat i, sobre tot, per la dolenta gestió. Després de la seua extinció en 1984, encara hi hagué un intent de supervivència amb "Papelera Alcoyana", però sols fou un mirall que desaparegué en 1993.
És d'agrair, especialment, que l'autor no escatime pèls i senyals sobre tot el procés, amb noms i cognoms de tots els protagonistes implicats. Formalment també hi ha bastant serietat en l'estructura de l'obra, amb índex, bibliografia i annex gràfic, així que el resultat és més que digne.
La veritat és que encara no s'ha escrit l'obra definitiva sobre la indústria paperera alcoiana, però els quatre llibres d'aquest autor suposen una visió prou completa de tot el procés.