dijous, 25 de juliol de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXVII)

Títol: Molinos papeleros del Alto Vinalopó 
Autor: Juan Castelló Mora 
Any d'edició: 2008 
Editor: Associació Cultural Font Bona, Gráficas El Cid (imp.) 
Pàgines: 512 
ISBN: 978-84-612-0519-6

Tot i que un poc tangencial respecte a la temàtica alcoiana, no volia finalitzar amb la indústria paperera sense parlar d'aquesta obra, per una banda per la vinculació directa dels paperers alcoians amb Banyeres, principalment els Laporta, però també perquè el seu autor es pot considerar el màxim especialista en la matèria de la zona, no de bades fou el fundador i continua sent el conservador del Museu Valencià del Paper a la localitat veïna.
Juan Castelló, primer treballador i després historiador del paper, fa un exhaustiu repàs, amb un minuciós treball d'arxiu, a tots els molins paperers del seu poble, Banyeres, però també als de Bocairent, Beneixama, Biar, Villena i Sax, encara que lògicament se centra fonamentalment als de les dues primeres localitats. En aquest gruixut volum trobareu també usos de l'aigua, tipologies de molins, varietats de paper i tot allò relatiu a aquesta indústria, amb nombrosos annexos gràfics i documentals i un gran rigor historiogràfic, convertint-se en l'obra de referència fonamental sobre el tema i en el model a seguir si algun dia es vol fer el mateix per a Alcoi.
Si es pot criticar alguna cosa, potser la voluntat de documentar-ho tot al mil·límetre fa que per moments la lectura siga farragosa, però al menys pots estar segur que no hi ha cap omissió important.
Un volum imprescindible per als interessats amb el tema, i de pas vos recomane fer algun dia, si teniu possibilitat, la ruta dels molins de Banyeres amb l'experta guia del seu autor.