divendres, 26 de juliol de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXVIII)

Títol: Arquitectura e industria. Un ensayo tipológico de los edificios fabriles de L'Alcoià.
Autor: Vicente Manuel Vidal Vidal
Any d'edició: 1988
Editor: Generalitat Valenciana, BC Artes Gráficas (imp.) 
Pàgines: 192
ISBN: 84-7579-494-7
 
Hui tenim un clàssic de la historiografia alcoiana, com és el resum de la tesi doctoral de l'arquitecte Vicente Manuel Vidal Vidal, pràcticament el factòtum de qualsevol qüestió urbanística a l'Alcoi dels anys 90.
Si ja coneixem algunes obres teòriques sobre la societat i el patrimoni industrial alcoians, Vidal fou el primer que ho encarà des d'un punt de vista més tècnic, elaborant acurades planimetries i alçats de molts edificis fabrils. Tot i l'amplitud del títol, cal assenyalar que se centra sobre tot en la part alta del Molinar, i de fet ha estat l'obra de referència durant molts anys de tots els estudiosos del tema, reutilitzant una i altra vegada els seus plànols.
Dirigida ni més ni menys que per Rafael Moneo, la tesi és prou ambiciosa en els seus plantejaments, dividint-se en tres grans apartats: procés històric i urbanístic de la industrialització alcoiana, edificis i artefactes del Molinar, i evolució dels complexos fabrils alcoians, però la més interessant i innovadora, com dic, és la part central dedicada al Molinar.
És cert que, al no ser historiador, li va faltar un poc d'aprofundiment arxivístic que hauria evitat algunes errades en les denominacions de les fàbriques, com s'ha descobert després, però no deixa de tenir un gran mèrit, i continua plenament vigent, tota la part tècnica de l'estudi.
Ja va sent convenient una obra que actualitze la informació sobre la conca fabril del Molinar, i de fet em consta que al menys dos autors estan treballant en sengles estudis, però de moment, i malgrat les petites errades existents, aquesta continua sent el referent.