diumenge, 28 de juliol de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXX)

Títol: Alcoyanos de fábula (2 volums) 
Autor: Ricardo Canalejas Romà 
Any d'edició: 2002 i 2003 
Editor: Autoedició, Gráficas Alcoy (imp.), Alcoi. 
Pàgines: 228 i 232
ISBN: 84-607-4237-7 i 84-607-7295-0

D'autèntic fenomen editorial a nivell local podríem qualificar les obres de Ricardo Canalejas, segurament les més venudes de tot el que s'edita actualment al nostre poble. Professor de Disseny Tèxtil a Cotes Baixes i ara presentador televisiu, arran d'uns articles apareguts a Ciudad se li va ocórrer recopilar imatges i records de personatges alcoians populars, passats i presents. El projecte va anar fent-se gran i acabà convertint-se en dos volums, abastant a més molta informació sobre l'Alcoi d'entre els anys 40 i 70, el que li permetria anar acumulant material per als llibres posteriors.
Però com déiem, aquest se centra en personatges, temàtica ja coneguda i habitual a les publicacions locals, però amb la novetat que li dedicava especial atenció no als famosos (o no sols), sinó als caràcters quotidians coneguts per tots per les seues peculiaritats ("el llibre dels bovos" he escoltat anomenar-lo, amb no poca sorna). A les seues pàgines trobareu, a mode d'àlbum antic, multitud de fotografies amb unes poques línies per a identificar a cada un, i fins i tot també apareix algun edifici o espai molt conegut, anticipant-se a les posteriors publicacions.
La fòrmula de Canalejas, no per simple, deixa de ser efectiva: no aporta massa informació històrica (aspecte què, és cert, fa un esforç per millorar a cada nova obra), però la gràfica és aclaparadora, apel·lant a la nostàlgia del gran públic de mitjana edat alcoià i, a més, amb el valor afegit de dedicar sempre els beneficis a entitats benèfiques.
Encara es pot trobar a la venda, i fins i tot es va elaborar una funda per a guardar els dos volums. Ací teniu altra ressenya de la primera i la segona part.