dijous, 18 de juliol de 2013

Biblioteca Alcoiana (LX)

Títol: El Alcoy del XIX y la medicina. 
Autor: Julio Berenguer Barceló. 
Any d'edició: 1975 
Editor: Autoedició, Imprenta Belguer (imp.) 
Pàgines: 370
ISBN: 84-400-8562-1

De les tres grans aportacions a la bibliografia alcoiana que va fer Julio Berenguer (una ja l'havem ressenyat), aquesta sens dubte és la més pròpia d'ell i la que més domina, ja que es correspon amb la seua professió i la seua tesi doctoral, dirigida ni més ni menys que per una eminència en la matèria, com fou el catedràtic López Piñero.
Berenguer ens ofereix un complet repàs per tota l'epidemiologia del segle XIX a Alcoi, així com els establiments, les entitats, els professionals i les publicacions que la combatien, amb un resultat que pot semblar un poc farragós per als profans com jo, però del que sens dubte es poden extraure moltes dades interessants pel que fa a la societat industrial alcoiana. El treball és minuciós, amb moltes notes al final del llibre i a base d'escorcollar l'Arxiu i l'Hemeroteca Municipal fonamentalment, a banda de la bibliografia especialitzada, i s'intercalen no poques imatges destinades bàsicament a ambientar l'obra i trencar la monotonia de la lectura.
Val a dir, això sí, que aquest treball es pot considerar ampliat o superat per moltes més fonts d'informació i per criteris historiogràfics més actualitzats, com són els d'Àngel Beneito i la seua obra "Condicions de vida i salut a Alcoi durant el procés d'industrialització (1830-1950)", també un resum de la seua tesi publicat l'any 2003. Per desgràcia, una i l'altra són molt difícils de trobar en l'actualitat, o tenen uns preus massa prohibitius. Això sí, com sempre a la biblio els teniu disponibles.