dimecres, 14 d’agost de 2013

Biblioteca Alcoiana (LXXXV)

Títol: Arqueologia Industrial. Actes del Primer Congrés del País Valencià.   
Autor: AA.DD. 
Any d'edició: 1991       
Editor: Diputació de València, Blasco Requena (imp.), València. 
Pàgines: 462 
ISBN: 84-7795-046-6

Estrictament no és un llibre alcoià, però el fet de celebrar-se el congrés a Alcoi (9, 10 i 11 de novembre de 1990, al Círcol Industrial), i ser la seua organització bàsicament alcoiana (el CAEHA i AVAI, llavors presidits per Josep Torró i Manuel Cerdà, respectivament), a més de les diverses aportacions locals, ens obliga a incloure'l ací.
Alcoi ha tingut molt a veure en el desenvolupament inicial de l'Arqueologia Industrial, i de fet ja vam comentar la primera publicació nacional referida a aquest tema. Posteriorment, en 1988, el CAEHA va organitzar unes "Jornades sobre teoria i mètodes d'Arqueologia Industrial" (de les que també es van editar les actes en un llibre, però jo no el tinc), les principals conclusions de les quals van ser la creació precisament d'AVAI i l'organització del congrés del que hui anem a parlar.
Les ponències pròpies de l'organització ja són tot un referent, realitzades per especialistes de primer nivell com són Dianne Newell, Marilyn Palmer, Antonello Negri, Manuel Cerdà, Inmaculada Aguilar, Salvador Forner i Josep Miquel Santacreu, i pel que fa a les comunicacions estrictament alcoianes, vos les pose per si vos interessa alguna temàtica en concret:

- Jorge Cruz i Josep Maria Segura: "Avanç al catàleg de dipòsits de neu al País Valencià".
- Ramón Molina: "El Molí Cartons de Cocentaina".
- Àngel Beneito i Carlos Salinas: "La Fábrica de Tabacos de Alcoi".
- Roberto García i José Saíz: "Los movimientos sociales del siglo XIX en Alcoi, originados por las condiciones de trabajo (seguridad e higiene). Legislación existente".
- Josep Tormo: "Noves aportacions complementàries a la influència de la indústria tèxtil en la parla i la toponímia alcoiana".

La resta també són molt interessants, conformant un llibre imprescindible, i pioner, per a tots els interessats en aquesta disciplina. És una llàstima que alguns dels il·lusionants plantejaments que hi havien per al Molinar, per exemple, hagen quedat en no res.